Business Internaţional

Bancile comerciale trebuie separate de cele de investitii, spune un consilier al presedintelui american

08.03.2009, 18:11 41

Bancile comerciale ar trebui sa fie separate de cele de investitii pentru a se evita o alta criza de genul celei prin care trec SUA, sustine Paul Volcker, fost presedinte al bancii centrale americane (Fed) si actual consilier al presedintelui Barack Obama, citat de Bloomberg.

"Poate ca ar trebui sa avem un sistem financiar structurat pe doua niveluri", a declarat Volcker, care conduce consiliul de consultanta cu privire la redresarea economica al lui Obama. Bancile comerciale ar oferi clientilor servicii de depunere si acces la creditare si ar fi strict reglementate, in timp ce firmele de servicii financiare ar avea libertatea de a-si asuma un nivel mai ridicat de risc si de a tranzactiona, fiind "relativ slab reglementate", a declarat Volcker.
Comentariile lui Volcker au evidentiat preferinta acestuia ca unele dintre liniile de demarcatie dintre bancile comerciale si cele de investitii ce au fost anulate in 1999 sa fie reinstaurate. Conform propunerilor lui Volcker, bancilor comerciale li s-ar permite sa desfasoare in continuare operatiuni de intermediere si sa ofere consultanta in domeniul fuziunilor, activitati asociate in mod traditional cu segmentul bancilor de investitii.
Totusi, Goldman Sachs si Morgan Stanley, care s-au transformat in banci comerciale in luna septembrie, va trebui sa iasa de pe anumite segmente daca vor sa ramana la statutul actual, a declarat Volcker.
"Ceea ce obisnuiau sa fie banci traditionale de investitii, Morgan Stanley, Goldman Sachs si altele, care se ocupau de intermediere, fuziuni si achizitii, sunt dominate de alte activitati pe care le-am exclude", a declarat acesta.
Fostul presedinte Fed a declarat de asemenea ca reglementarile internationale privitoare la firmele financiare reprezinta probabil o consecinta inevitabila a actualelor probleme ale industriei. "Statele Unite nu mai sunt in pozitie sa dicteze ca intreaga lume sa procedeze cum procedam noi."
Comentariile lui Volcker survin in contextul in care presedintele american Barack Obama va face propuneri pentru o restructurare a sistemului de reglementare a sectorului financiar. Noul cadru de reglementare nu va reinstitui probabil prevederile Glass-Steagall Act, spun analistii, desi bancile si-ar putea separa liniile de business.
Volcker, care a condus banca centrala americana in perioada 1979-1987, a declarat ca dificultatile cu care se confrunta industria financiara deriva din probleme mai ample. "Nu cred ca este vorba doar de o problema de natura tehnica, ci mai degraba una legata de comunitate", a declarat acesta. Volcker a citat exemplul bancherilor de pe Wall Street care au primit bonusuri de ordinul milioanelor de dolari pentru orchestrarea de fuziuni esuate. "Este ceva in neregula cu sistemul", a declarat Volcker.
In aceeasi ordine de idei a masurilor care ar trebui luate pentru a se evita o criza ca cea actuala, directorul executiv al Forbes, Steve Forbes, scrie in Wall Street Journal ca actualul presedinte american Barack Obama repeta cele mai grave greseli ale fostului presedinte George W. Bush.
"Cea mai dezastruoasa politica pe care presedintele Obama o perpetueaza este cea legata de mentinerea reglementarilor contabile privitoare la evaluarea activelor la valoarea de piata, reglementari impuse bancilor, companiilor de asigurari si altor institutii financiare. Aplicand aceste reglementari, chiar si valoarea activelor solide este redusa in mod artificial", considera Forbes.
El arata ca reducerile contabile de peste 700 mld. dolari realizate de institutiile financiare nu reprezinta de fapt pierderi concrete. "O alta politica ingrozitoare pe care Obama a lasat-o neatinsa este cea legata de operatiunile de short selling", mai scrie Forbes.
 
Divizare
  • Separarea bancilor comerciale de cele de investitii este necesara pentru a readuce pe linia de plutire sistemul bancar american.
  • Bancile comerciale ar oferi clientilor servicii de depunere si acces la creditare si ar fi strict reglementate; cele de investitii ar avea libertatea de a-si asuma un nivel mai ridicat de risc si de a tranzactiona, fiind "relativ slab reglementate".
  • Bancilor de investitii li s-ar permite sa desfasoare in continuare operatiuni de intermediere si sa ofere consultanta in domeniul fuziunilor.
  • Reglementarile contabile de evaluare a activelor la valoarea actuala de piata ar trebui suspendate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO