Business Internaţional

Bancile au ascuns actionarilor pierderi de 35 mld. $

20.05.2008, 21:17 13

Bancile si firmele de servicii financiare, care se confrunta cu pierderi record rezultate in urma prabusirii pietei titlutilor ipotecare din Statele Unite, omit din declaratiile de profit operatiuni de writedown (reducerea valorii contabile a activelor) in valoare de cel putin 35 de miliarde de dolari (22,6 mld. euro), scrie Bloomberg.
Citigroup a inclus o reducere a valorii obligatiunilor bazate pe credite ipotecare de 2 miliarde de dolari in raportul trimestrial inaintat SEC, organismul de reglementare a pietei de capital din SUA, pe 2 mai fara a mentiona aceasta reducere si in declaratia de profit. ING a inclus o reducere a valorii activelor de numai 80 de milioane de euro in declaratia de profit, in timp ce evaluarile negative incluse in contul de capital s-au ridicat la 3,6 miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari).
In declaratiile de profit inaintate de peste 100 de banci au fost deja incluse operatiuni de writedown si pierderi din credite in valoare de 344 miliarde de dolari (222 mld. euro).
Aceste companii au atras 263 de miliarde de dolari (170 mld. euro) de la fonduri suverane, propriile guverne si investitori publici in incercarea de a-si consolida capitalul.
"Exista pierderi de miliarde de dolari care nu sunt inca reflectate in sistem. Bancile au in continuare nevoie de capital", crede Michael Holland, din cadrul Holland & Co. din New York.
Includerea pierderilor in bilant in loc de declaratia de profit este acceptabila dupa regulile contabile. Bancile ca ING spun ca evaluarile activelor se vor imbunatati in momentul in care pietele se vor redresa. Dupa aceasta logica, majoritatea operatiunilor de writedown incluse in declaratia de profit ar putea fi anulate daca preturile activelor se redreseaza.
Faptul ca reducerile de valoare nu sunt incluse in declaratiile de venit nu face decat sa intarzie realizarea pierderilor, spune Brad Hintz, analist in cadrul firmei Sanford C. Bernstein. "Bancile care profita de aceasta abordare contabila vor plati un pret mai tarziu, in timp ce cele care au inclus pierderile in declaratiile de profit vor iesi cu bilanturi curate si vor merge mai departe", adauga Hintz.
Amanarea unor pierderi inevitabile a fost una din principalele cauze ale declinului economic inregistrat de Japonia la inceputul anilor '90, arata Charles Whitehead, profesor in cadrul Boston University. Criza a fost adancita de faptul ca autoritatile de reglementare au ezitat in implementarea regulilor.
Autoritatile americane ar putea fi tentate sa adopte aceeasi atitudine, spune Whitehead.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO