Business Internaţional

Bancile americane propun o rata Libor exclusiv pentru Statele Unite

25.04.2008, 19:24 12

Problemele cu care se confrunta bancile din Europa majoreaza Libor (London Interbank Offered Rate), o rata a dobanzii utilizata pe scara larga in Statele Unite, ceea ce a dus la ideea crearii unei alternative americane a Libor, rata de pe piata interbancara londoneza, scrie The Wall Street Journal.
Problema: platile efectuate in contul creditelor corporate si ipotecare de mii de miliarde de dolari din Statele Unite sunt stabilite in raport cu rata Libor in dolari, in timp ce numai trei din cele 16 banci care transmit costurile la care se imprumuta pentru calcularea ratei isi au sediul in Statele Unite. Acest lucru inseamna ca problemele financiare cu care se confrunta bancile europene au un efect urias asupra costurilor legate de contractarea de imprumuturi in Statele Unite si ar putea ingreuna eforturile bancii centrale americane in sensul reducerii costurilor respective.
"Cererea bancilor europene de finantare in dolari ar putea majora Libor in dolari, rezultand costuri mai mari de finantare pentru toata lumea, de la General Electric pana la proprietarii de locuinte, chiar si in conditiile in care Fed continua sa-si reduca rata de referinta", spune Scott Peng, strateg pe rate ale dobanzii in cadrul Citigroup.
Intr-un raport recent, Peng propunea crearea unui indice "NYbor", care ar urmari numai costurile de finantare ale bancilor americane.
De saptamana trecuta, cand multe banci au inceput sa raporteze rate mai mari, a aparut o diferenta semnificativa intre ratele de finantare raportate de bancile europene si de cele americane. Miscarile au aparut dupa ce British Bankers' Association, care monitorizeaza Libor, a anuntat ca a declansat o ancheta in urma temerilor exprimate de bancheri, conform carora rivalele lor nu-si declara costurile reale pentru a nu parea ca au nevoie urgenta de cash.
Conform lui John Ewan, care se ocupa de programul Libor in cadrul BBA, comitetul Foreign Exchange and Money Market revizuieste in prezent modul in care este calculata Libor.
Recent, diferenta dintre Libor in dolari la trei luni si ratele medii de finantare pe trei luni pentru bancile americane a atins 0,04 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel de la declansarea crizei financiare, in august. Diferenta a mai scazut, insa analistii spun ca aceasta s-ar putea majora la 0,10 puncte procentuale in conditiile in care dificultatile bancilor europene se vor reflecta in intregime in ratele transmise pentru calcularea Libor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO