Business Internaţional

Bancherii spanioli incep sa simta criza financiara

13.08.2008, 18:54 15

Bancile din Spania ar putea fi urmatoarele victime ale crizei economice la nivel global, scrie The Wall Streel Journal.
In conditiile in care prabusirea pietei imobiliare isi face simtite efectele asupra dezvoltatorilor spanioli, proprietarilor si asupra intregii economii, perspectiva economica nu este deloc buna, in special pentru bancile regionale si casele de economii din Spania, care sunt responabile pentru jumatate din imprumuturile si depozitele din tara.
Agentia de evaluare financiara Moody's Investor Service a redus saptamana trecuta ratingul a cinci banci spaniole, printre care se numara si Caja de Ahorros del Mediterraneo, mentionand o "deteriorare rapida a calitatii activelor".
Cand banca britanica Barclays a anuntat saptamana trecuta o scadere de 35% a profitului net din primul semestru al anului, rezultatele au inclus si cheltuielile suplimentare, in valoare de 103 milioane de lire sterline (131 de milioane de euro) din cadrul diviziei vest-europene de retail, care au fost folosite pentru acoperirea pierderilor suferite de pe urma crizei de pe piata imobiliara din Spania.
Firma de cercetare Keefe, Bruyette & Woods a ridicat semne de intrebare cu privire la bancile comerciale Banco Popular si Banco de Sabadel, in mare parte pentru ca domeniul imobiliar constituie aproximativ o cincime din portofoliile lor de imprumut. Ingrijorarile cu privire la starea bancilor spaniole le-ar putea alimenta si pe cele ale bancilor din Europa, in ce priveste imprumuturile pe care si le acorda reciproc, accentuand problemele care afecteaza deja de luni intregi sistemul bancar.
"Posibilitatea unei 'aterizari fortate' a crescut si in unele cazuri masurile luate de unele dintre bancile spaniole nu vor fi suficiente", a spus Maria Cabanyes, vicepresedinte al Moody's, care monitorizeaza activitatea bancilor din Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO