Business Internaţional

Bancherii de pe Wall Street asteapta cu infrigurare bonusurile de sfarsit de an

09.10.2008, 18:52 22

Waxman nu este interesat de motivele care i-au adus banca lui Fuld in faliment, ci de cum a reusit prese-dintele Lehmann Brothers sa faca aproape 300 de milioane de dolari din anul 2000 incoace, scrie International Herald Tribune.

"Este dificil de inteles pentru o multime de oameni. Am o singura intrebare: este drept ce s-a intamplat?", a spus Waxman.
Aceasta intrebare a fost mult timp adresata Wall Street-ului, faimos pentru bonusurile de 7- 8 cifre, insa putine lucruri s-au schimbat de-a lungul anilor. Acum, odata cu redefinirea rapida a industriei financiare din ultima luna, cerintele de a tine in frau valoarea salariilor executivilor din SUA ar putea deveni mai exigente ca niciodata - si de aceasta data ar putea veni nu numai din partea Washington-ului, ci si din partea unui Wall Street mai auster.
Cultura formata in jurul tuturor bonusurilor de pe Wall Street a fost mereu enigmatica. Angajatii de pe Wall Street sunt predispusi unui risc inalt, de a fi platiti in functie de performanta bancilor. Salariile de baza pentru directorii generali nu depasesc adesea mai mult de 200.000 de dolari, dar bonusurile ajung la sume impresionante.
In perioada sa de glorie din 2006, angajatii Goldman Sachs au fost recompensati cu 16,5 mld. dolari, adica fiecare a primit in medie 632.418 de dolari.
Desigur, si contrariul poate fi adevarat: cand profiturile merg in jos - sau sunt inexistente - totodata si bonusurile sunt predispuse sa scada. Exista o neintelegere insolita intre bancile de investitii si actionarii lor, deoarece majoritatea firmelor vor cheltui de la 40% pana la 50% din veniturile lor pentru salarii si bonusuri, aceasta fiind poate chiar singura industrie din lume cu o proportie atat de mare.
Fara niciun interes provenit din partea Wall Street-ului, bonusurile pentru 2008 ar putea scadea cu 50% fata de anul anterior, ajungand la nivelul din anul 2003, conform estimarilor lui Thomas DiNapoli, revizor financiar al statului New York. Acesta a mai declarat ca se asteapta ca 40.000 de angajati de pe Wall Street sa-si piarda slujbele.
Astfel, acest numar se poate generaliza in industria financiara a SUA si se poate intelege de ce bursele de valori continua sa scada. DiNapoli a mai adaugat ca pentru fiecare persoana din domeniul financiar care isi pierde locul de munca, alte trei persoane sunt concediate.
Cea mai mare intrebare ramane insa: de ce vor exista bonusuri? Pana la urma, chiar daca aceste bonusuri scad cu 50%, acest lucru nu este in concordanta cu scaderile din profituri si din venituri de care este afectat Wall Street-ul.
La Lehmann Brothers, angajatii ramasi asteapta sa primeasca bonusuri de 3,5 mld. dolari din partea noilor proprietari ai companiei, Barclays Capital si Nomura.
Intr-un sistem in care profiturile imense aduc totodata recompense mari si pierderi semnificative, putem condamna Wall Street-ul ca si-a asumat riscuri majore in speranta ca vor obtine un o rasplata mare?
Sa aruncam o privire asupra ce s-a intamplat cu bancile in 2007: Citigroup, de exemplu, a raportat un profit de 3,6 mld de dolari, cu 83% mai putin decat in anul precedent. Multe alte firme au avut declinuri similare. Insa bonusurile de pe Wall Street au scazut cu doar 4,7% fata de anul anterior. Ele au insumat 33,2 mld. de dolari, potrivit lui DiNapoli.
Desigur, bonusurile la bancile mari au venit atat in bani gheata, cat si in active. Fuld ar fi putut fi teoretic recompensat cu 300 mld. dolari in acea perioada, insa nu a declarat niciodata ca ar fi avut o suma atat de mare.
Intr-adevar, Fuld a fost atat de increzator, incat nu a vandut nicio actiune dupa vara lui 2007. Imediat dupa ce banca a intrat in faliment, el si-a vandut participatia pentru 500.000 de dolari. Acele actiuni valorau 247 de milioane de dolari anul trecut.
Exista un refren care se aude peste tot in jurul Wall Street-ului : "Nu trebuie sa plangeti dupa mine, caci am fost platit ca sa lucrez aici in ultimii trei ani", spus de un bancher la Citigroup care si-a pastrat actiunile.
La UBS, bonusurile de anul trecut erau aproape toate sub forma de actiuni; niciun angajat nu primea mai mult de 750.000 de dolari bani gheata, iar majoritatea primeau mai putin; restul erau actiuni. Aceasta este inca o suma foarte mare de bani, dar luand in considerare costurile pe care le aveau multi bancheri - cum ar fi ipotecile sau scolile private - banii nu erau suficient de multi.
La Bear Stearns, unde angajatii detineau o treime din actiunile companiei, pierderile au fost dureroase. In mod interesant, la Goldman Sachs, unde profiturile au continuat sa fie destul de mari, compania are o strategie prin care isi determina angajatii sa-si vanda actiunile Goldman pentru a-si diversifica portofoliile cat de repede pot.
Directorii fondurilor de hedging ar putea primi cea mai grea lovitura anul acesta.
Cu fondurile la pamant, nu li se permite sa primeasca bonusuri. Nu numai ca nu primesc niciun bonus anul acesta, ci majoritatea trebuie sa castige banii pe care i-au pierdut inainte de a primi bonusul de anul viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO