Business Internaţional

Bancherii americani vor să transforme lumina soarelui în bond-uri

Bancherii americani vor să transforme lumina soarelui...

Autor: Radu Bostan

17.02.2013, 12:05 1146
După ce şi-au câştigat o reputaţie nefastă ca fiind una din cauzele crizei financiare care a izbucnit în 2008, instrumentele financiare exotice şi-ar putea spăla imaginea odată cu introducerea unor obligaţiuni bazate pe panourile solare, scrie Financial Times.

Bond-urile ar fi garantate de veniturile generate de închirierea panourilor fotovoltaice de către companii sau persoanele fizice. Astfel, lumina soarelui ar deveni practic o valoare mobiliară, printr-un proces numit securitizare. Popularitatea titlurilor de valoare noi, create prin securitizarea unor active diverse, a atins un nivel post-criză record, deoarece investitorii caută plasamente cu randamente mai mari. La rândul lor, bancherii încearcă să găsească noi combinaţii de active care să fie atractive pentru investitori.

Un titlu bazat pe panourile solare este în colimatorul băncilor de mai mult timp, însă ideea a fost până în prezent privită cu scepticism de investitori. În afară de riscul normal prezentat de plasamentele într-un instrument nou-nouţ, investitorii nu ştiu la ce să se aştepte nici de la tehnologia panourilor. "Una dintre premisele securitizării este că ai la dispoziţie o întreagă istorie a fluxurilor de numerar la care să te uiţi, cum a fost cazul când au apărut titlurile garantate de credite ipotecare. Aici, aceste date pur şi simplu nu există", a spus un bancher.

Din partea lor, companiile care închiriază panouri solare sunt entuziasmate de proiectul titlurilor bazate pe lumină, deoarece le-ar oferi o nouă modalitate de finanţare, pe lângă emisiile de acţiuni.

Instrumentele noi ar putea deveni realitate chiar anul acesta, cred unii bancheri. Semne încurajatoare au venit după succesul ofertei publice iniţiale a firmei SolarCity, care instalează panouri, şi publicarea unui raport al unei agenţii de rating asupra securitizării "solare", considerat de unii ca fiind primul pas spre ataşarea unui calificativ investiţional acestor instrumente ipotetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO