Business Internaţional

Bancherii actualizeaza regulile Acordului Basel II

29.06.2004, 00:00 41

Guvernatorii bancilor centrale din G10 s-au intalnit in Elvetia pentru a aproba noile reguli de securitate bancara.
Guvernatorii bancilor centrale si sefii organismelor de reglementare din grupul celor mai puternic zece industrializate state, G10,  au aprobat o reformare a regulilor globale de securitate bancara, care ar promova cresterea economica mondiala, relateaza CNN.
Acordul Basel II, care reglementeaza numerarul pe care bancile il constituie in fonduri impotriva riscurilor bancare este aspru criticat la nivel national, iar reglementatorii trebuie sa convinga politicienii ca noul cod va face sistemul financiar mai robust, fara a impune costuri impovaratoare industriei bancare.
"Noul sistem va imbunatati siguranta bancara, va intari stabilitatea sistemului financiar ca intreg, si va optimiza abilitatea sectorului financiar de a servi drept sursa pentru crestere economica sustenabila", a declarat Jean-Claude Trichet, presedinte al grupului guvernatorilor bancilor centrale ale G10.
"Cu siguranta vom imbunatati alocarea resurselor care vor mari cresterea economica", a precizat Trichet in cadrul unei conferinte de presa ulterioare, pentru a sublinia avantajele noilor reguli Basel II.
Cele 239 de pagini ale regulamentului reformat sunt rezultatul a peste cinci ani de discutii, uneori in contradictoriu, si reprezinta cea mai importanta schimbare a reglementarilor sectorului financiar de la Acordul Basel initial din 1988.
Dupa aprobarea legislativa, atentia se va indrepta catre implementarea acordului, fiecare tara privind cu atentie spre celelalte pentru a se asigura ca institutiile de reglementare nu vor interpreta noile conditii intr-un mod mai permisiv decat este cazul.
Multe banci din tarile puternic industrializate au acordat imprumuturi masive catre persoane fizice si companii, bazate pe dobanzi foarte scazute. Acest fapt le pune intr-o pozitie delicata in cazul in care ratele de referinta ar creste mai repede decat se asteapta.
Acordul Basel II stabileste reguli detaliate pentru modul in care bancile se protejeaza impotriva socurilor externe. Deoarece bancile se afla la intersectia activitatilor economice, o prabusire a unui sector economic intr-o anumita parte a globului poate cauza probleme economice reale in alta parte.
Acordul va ridica si standardele pentru felul in care bancile isi vor dezvalui nivelurile de risc catre public, oferind investitorilor un rol fara precedent in sanctionarea sau rasplatirea bancilor pentru modalitatile de asumare a riscurilor.
"Bancile, in momentul in care vor decide o fuziune sau o achizitie, trebuie sa analizeze mai multi factori foarte importanti", a sustinut Jaime Caruana, presedinte al Comitetului Basel, facand referire la presiunile care se fac asupra institutiilor bancare pentru realizarea unei transparente a consolidarilor.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO