Business Internaţional

Banca Italiei cere reguli europene pentru gestionarea problemelor financiare la băncile mici

Banca Italiei cere reguli europene pentru gestionarea...

Autor: Mihai Gongoroi

08.02.2020, 16:27 171

Guvernatorul Băncii Italiei Ignazio Visco a cerut sâmbătă elaborarea de reguli europene speciale pentru gestionarea problemelor financiare întâmpinate de unele bănci de dimensiuni mici. Acesta le-a cerut băncilor să fie mai deschise la posibile fuziuni care să reducă costuri excesive, arată Reuters.

Visco a spus că regulile europene implementate în urma crizei financiare globale au făcut mai dificilă găsirea de soluţii pentru când o instituţie de credit de dimensiuni reduse intră în probleme. Sectorul bancar fragmentat din Italia a fost lovit de o serie de semi-falimente ale unor bănci mai mici cauzate de lunga stagnare economică a ţării, cel mai recent exemplu fiind Popolare di Bari, din finalul lui 2019, cel mai mare creditor din sudul subdezvoltat.

Asta a însemnat că guvernul italian şi celelalte bănci au fost nevoite să intervină, preluând costurile, ceea ce a atras semne de întrebare şi asupra activităţii de supraveghere efectuată de banca centrală a Italiei.

Visco a declarat că modelul tradiţional de banking oferă în prezent câştiguri reduse, ceea ce afectează în mod special băncile mici şi mijlocii care au dificultăţi în a-şi îmbunătăţi bilanţurile şi a găsi investitori care să asigure capitaluri noi atunci când devin neprofitabile.

Guvernatorul băncii centrale italiene a spus că fuziunile ar putea ajuta băncile de mici dimensiuni în condiţiile în care costurile la băncile cu active reduse şi un model de business tradiţional se situează în medie la 72% din venituri, în comparaţie cu 66% la rivalii mai mari.

Reguli speciale de gestionare a crizei la bănci precum şi o schemă unică de asigurare a depozitelor în zona euro sunt paşi necesari ce trebuie făcuţi pentru integrarea blocului comunitar, a spus Visco, care a cerut de asemenea introducerea unui instrument de creditare comun, garantat, fără riscuri.

Sub regulile europene actuale, "singura cale înainte în cazul unei crize este lichidarea activelor în rate (eng. liquidation by installment - n.red.), ceea ce rezultă într-o pierdere de valoare şi în riscuri de contagiune", a spus sâmbătă Visco, în cadrul conferinţei anuale Assiom-Forex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO