Business Internaţional

Banca Elvetiei scufunda francul

15.03.2009, 16:56 55

Zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat cea mai buna performanta saptamanala din ultimele patru luni si jumatate, dupa ce banca centrala a Elvetiei a anuntat reducerea dobanzii de politica monetara si vanzarea unor cantitati importante de franci elvetieni, scrie Bloomberg.

Francul elvetian a pierdut 6% din valoare in fata zlotului si 5% in fata monedei maghiare, generand astfel o reducere a speculatiilor privind intrarea in incapacitate de plata a consumatorilor polonezi si unguri care au contractat credite in franci. Pe piata poloneza, 70% din creditele ipotecare sunt contractate in valuta, in timp ce in Ungaria imprumuturile similare ajung la 63% din total.
"Inlesnirea politicii monetare de catre banca centrala elvetiana ar putea oferi un sprijin indirect celor doua tari ex-comuniste, unde sectorul privat s-a imprumutat masiv in franci si unde orice depreciere a monedei elvetiene este binevenita", a declarat Simon Smollett, strateg valutar in cadrul Calyon din Londra.
De asemenea, zlotul s-a apreciat vineri cu 0,9%, pana la 4,4481 de unitati, in fata monedei unice europene, avansul saptamanal ajungand astfel la 4,7%. Forintul a pierdut 1,5% din valoare in fata euro in ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute, reducandu-si astfel avansul saptamanal pana la 5%.
Ambele monede au fost sustinute de speculatiile potrivit carora guvernele de la Budapesta si Varsovia vor vinde euro din fondurile primite de la Uniunea Europeana pe piata interbancara. Banca centrala a Ungariei a anuntat pe 11 martie ca va primi 2 mld. euro de la Uniunea Europeana anul acesta, bani care vor fi convertiti in forinti.
In acelasi timp, guvernul maghiar a anuntat ca a primit aprobarea pentru a atrage, luna aceasta, cea de-a doua transa din imprumutul de 6,5 mld. euro primit de Comisia Europeana.
Coroana ceha a pierdut 0,7% din valoare in fata monedei unice, ajungand pana la 26,578 unitati pentru un euro. Avansul saptamanal al monedei cehe a fost de 4,4% - cel mai important de la intrarea in circulatie a euro, din 1999 incoace.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO