Business Internaţional

Banca Elvetiei a majorat dobanda de referinta cu 0,25%

18.06.2004, 00:00 19

Banca Nationala a Elvetiei, SNB, a majorat in mod surprinzator dobanda de referinta, pentru prima data in ultimii 4 ani, din cauza deprecierii francului elvetian si a intaririi eonomiei, care impuneau mentinerea costului imprumuturilor la un nivel cat mai scazut, precizeaza Bloomberg.
Guvernatorii SNB, condusi de Jean-Pierre Roth, au majorat dobanda interbancara Libor, pentru imprumuturi pe o perioada de 3 luni, cu 0,25 %, pana la 0,5 %.
Economia Elvetiei ar putea creste intr-un ritm superior ultimilor 4 ani, dupa prima contractie timp de un deceniu, din 2003. Principalii exportatori, printre care se numara Swatch Group AG, cel mai mare producator de ceasuri din lume, au beneficiat de deprecierea de 5 procente a francului in raport cu euro de la inceputul lui 2003, care face bunurile exportate mai ieftine pentru tari ca Germania sau Franta.
Dintre cele patru mari Banci Centrale ale lumii, doar Banca Angliei a majorat dobanda de referinta anul acesta. Banca Japoniei duce o politica de dobanda interbancara nula, iar  Banca Centrala Europeana a lasat neschimbata rata interbancara, in cadrul intalnirii de luna aceasta, la 2 %, care este dublul dobanzii prevazuta de Rezervele Federale, Banca Centrala a Statelor Unite.
Cu exporturi echivalente cu jumatate din Produsul Intern Brut, ameliorarea economiei elvetiene a depins de cresterea globala. Economia americana ar putea creste in 2004 in cel mai rapid ritm din ultimele doua decenii, in timp ce zona euro va creste, probabil, cu un ritm de trei ori mai mare decat anul trecut, a estimat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Scaderea valorica a francului elvetian a stimulat cresterea exporturilor si a redus presiunea asupra guvernatorilor  SNB de a tine rata dobanzii aproape de zero, pentru a reduce atractivitatea investitiilor in franci. Deprecierea a compensat si o parte a impactului slabirii dolarului asupra economiei, a declarat Roth.
Revigorarea exporturilor ar putea impinge cresterea economiei spre 1,8 % anul acesta, conform predictiilor guvernului. In primele trei luni ale anului, economia a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, cu 0,4 %, in acelasi ritm cu economia Germaniei, cea mai puternica economie a Europei.
Cei trei raspunzatori cu politica monetara a SNB, Roth, Blattner si Philipp Hildebrand, au apreciat ca ritmul potential de dezvoltare al economiei elvetiene, fara a se crea inflatie, este de 1,5%. Economia elvetiana isi revine dupa trei ani cu o crestere nesemnificativa sau chiar fara crestere, care au creat un nivel al somajului de pana la 5,5 procente.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO