Business Internaţional

Banca Centrală Europeană resimte pe propria piele efectele dobânzilor mari: Instituţia înregistrează o pierdere de 1,3 miliarde de euro în 2023, pentru prima dată în ultimii 19 ani

Banca Centrală Europeană resimte pe propria piele...

Autor: Valeriu Dănilă

22.02.2024, 17:14 76

Banca Centrală Europeană a raportat pierderi pentru prima dată din 2004, din cauza dobânzilor mai mari ale dobânzilor, scrie CNBC.

Astfel, instituţia a anunţat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care altfel ar fi fost mai mari dacă BCE nu şi-ar fi folosit provizioanele în valoare de 6,6 miliarde de euro acumulate de-a lungul timpului.

BCE a majorat ratele din teritoriu negativ până la un record de 4% între iulie 2022 şi septembrie 2023, în răspuns la creşterea inflaţiei şi la pierderea accesului la energia rusească după declanşarea războiului din Ucraina.

Pierderile, care vor continua pe parcursul a câţiva ani, nu vor afecta capacitatea instituţiei de „a implementa o politică monetară eficientă”, mai transmite Banca Centrală Europeană. „Puterea financiară a BCE este subliniată de capitalul şi de conturile sale, care împreună, se ridicau la 46 de miliarde de euro în 2023”.

„Nu va afecta politica monetară. Nu există nici o instituţie în economie care să fie mai pregătită de a face faţă pierderilor decât o bancă centrală”, a explicat  Holger Schmieding, chief economist la Berenberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO