Business Internaţional

Banca Centrală Europeană prognozează o creştere mai mare a economiei, dar menţine rata dobânzii

Banca Centrală Europeană prognozează o creştere mai...

Autor: Anca Olteanu

08.06.2017, 17:08 151

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a transmis că nu este nevoie de reducerea ratei dobânzii. „Suntem încrezători că inflaţia va converge cu obiectivele noastre”, a spus Draghi la conferinţa de presă care a avut loc după şedinţa de politică monetară.

BCE se aşteaptă la o creştere de 1,9%, în 2017, în zona euro, comparativ cu rata de creştere de 1,8%, prognozată în luna martie. De asemenea, banca a majorat prognoza pentru 2018 la 1,8% de la 1,7% şi pentru 2019, la 1,7% de la 1,6%.

BCE va continua programul de stimul de cumpărare a bondurilor şi va fi pe piaţă pentru o lungă perioadă de timp, subliniază Draghi. Programul de cumpărare de bonduri este aşteptat să treacă de 2.000 de miliarde de euro până la finalul anului.

BCE a menţinut nivelul actual al dobânzii de referinţă, la zero, şi rata de depozit la nivelul -0,4%.

Economia din zona euro a crescut la cel mai rapid nivel din an în perioada ianuarie-martie, potrivit ultimului raport Eurostat. La această rată, cele 19 ţări care folosesc moneda euro ar înregistra o creştere de 2,3% anul acesta, aproape dublu faţă de rata din Statele Unite, care este în curs să crească cu 1,2%.

Revenirea economică se datorează, printre altele, exporturilor din zona euro şi a investiţiilor, a spus Draghi. Totuşi, perspectivele de creştere sunt diminuate de implementarea înceată a reformelor structurale, a avertizat Draghi.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO