Business Internaţional

Banca Centrală Europeană le transmite băncilor din zona euro să nu acorde dividende până în luna ianuarie a anului viitor: „Ştim că investitorii nu sunt mulţumiţi de decizie, însă credem că este o măsură necesară în contextual actual”

Sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt, Germania

Sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt, Germania

Autor: Eduard Ivanovici

28.07.2020, 16:44 242

Banca Centrală Europeană (BCE) le transmite creditorilor să nu acorde dividende până în luna ianuarie a anului viitor, declarând că trebuie să fie „extrem de moderate” în ceea ce priveşte bonusurile angajaţilor din perioada pandemiei, conform Financial Times.

Recomandările băncii centrale sunt concepute pentru a ajuta băncile să absoarbă pierderi şi să susţină creditele în timpul crizei provocate de COVID-19, care a trimis economia zonei euro în recesiune.

Andrea Enria, preşedintele consiliului de supraveghere din cadrul BCE, a declarat că amânarea dividendelor îi va nemulţumi pe acţionari, dar a adăugat că măsurile sunt „excepţionale şi pe termen scurt”.

„Am fost martorii, după cum era de aşteptat, unui impact asupra preţurilor de piaţă. Ştim că investitorii nu au fost mulţumiţi de decizie, însă credem că este o măsură necesară pentru care trebuie să o aplicăm în contextul actual. Este important ca băncile să îşi concentreze capitalul asupra creditelor şi absorbţiei pierderilor”, a declarat Enria.

În martie, BCE le-a ordonat băncilor din zona euro să amâne dividendele până în octombrie, mişcare care a lovit investiţiile unui sector care s-a chinuit de la ultima criza financiară încoace.

Cele mai mari bănci europene urmează să anunţe o nouă rundă de provizioane pentru pierderile legate de credite pe fondul pandemiei de coronavirus. Astfel, cele mai mari bănci din Regatul Unit, Elveţia şi zona euro sunt aşteptate să provizioneze cel puţin 23 de miliarde de euro pentru al doilea trimestru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO