Business Internaţional

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda la 4%, Banca Angliei a redus-o la 5%

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda la 4%, Banca Angliei a redus-o la 5%

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, continua politica de mentinere a dobanzii de referinta, in ciuda criticilor venite dinspre clasa politica

11.04.2008, 16:49 17

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la 4%, cel mai inalt nivel din ultimii sase ani, in incercarea de a stopa presiunile inflationiste si lasand de-o parte pericolul incetinirii ritmului de crestere economica al zonei euro, scrie Bloomberg. In acelasi timp, Banca Angliei a operat o reducere a dobanzii de politica monetara de 0,25%, pana la 5%.
Euro a atins un nou maxim istoric de 1,5912 dolari pe unitate, pe baza asteptarilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine dobanda la 4%.
Estimarile anterioare deciziilor celor doua institutii indicau faptul ca BCE va mentine dobanda de referinta la nivelul de 4% cel putin pana in septembrie, in timp ce Banca Angliei va cobori dobanda de politica monetara in incercarea de a lupta impotriva celui mai puternic declin al pietei imobiliare de la inceputul anilor '90 incoace.
Analistii considera ca din cauza presiunilor inflationiste BCE nu va renunta usor la politica de mentinere a dobanzii de referinta. "Inflatia va trebui sa coboare mult sub pragul de 3% pentru ca BCE sa-si poata permite o reducere a dobanzii", spune Holger Schmieding, directorul pentru Europa al Bank of America. Mai mult, pentru ca o astfel de miscare sa aiba loc "ritmul de crestere economica ar trebui sa coboare intr-atat incat sa elimine riscul unor cresteri salariale puternice", a adaugat el.
Si asta in conditiile in care sindicatele preseaza pentru o crestere semnificativa a salariilor dupa ce inflatia a ajuns la un nivel de 3,5%, cel mai ridicat din ultimii 16 ani. Incetinirea ritmului de crestere economica, spun analistii, ar putea forta insa BCE sa adopte modelul bancii centrale americane (Fed), care a redus drastic dobanda in incercarea de a evita o recesiune.
In Marea Britanie, incetinirea ritmului de crestere economica a pus si mai multa presiune asupra deciziei comitetului de politica monetara, in conditiile in care fostul ministru de finante Nigel Lawson declara recent ca Regatul Unit se afla in fata unei recesiuni, dupa ce marii creditori - care au contribuit semnificativ la explozia cheltuielilor consumatorilor in ultimele decenii - au inasprit conditiile de creditare sau chiar au renuntat la acordarea de imprumuturi.
Pana acum strategii Bancii Angliei au evitat o sporire a ritmului de reducere a dobanzii, in situatia in care inflatia a ajuns in februarie la cel mai inalt nivel din ultimele noua luni. Totusi, "criza din sectorul bancar si scaderea preturilor instrumentelor financiare reprezinta un cocktail periculos", considera Amit Kara, economist la UBS, in Londra. Iar o asemenea situatie creeaza premisele pentru "o continuare a reducerii dobanzii", a adaugat economistul.
Rata dobanzii de politica monetara stabilita de Banca Angliei ramane totusi cea mai ridicata din intreg grupul celor sapte state industrializate. Si asta in situatia in care Fed a redus dobanda de referinta de la 5,25% la 2,25% in numai o jumatate de an.
In martie, BCE si-a revizuit in crestere tinta de inflatie pentru 2008 la 2,9%, cel mai ridicat nivel din 1993 incoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO