Business Internaţional

Banca centrală cipriotă implică total societatea în salvarea sistemului bancar: nici economiile organizaţiilor de caritate şi nici cele ale şcolilor private nu scapă de confiscare

Banca centrală cipriotă implică total societatea în...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2013, 19:31 1018

Decizia are scopul de a re­du­ce impactul pe care con­fiscarea economiilor îl are asupra deponenţilor prin lărgirea bazei asupra căreia vor fi efecutate confiscările, dar ara­tă că de acum încolo niciun depozit nu mai este intangibil, indiferent cui aparţine.

Acordul încheiat de Cipru cu FMI, UE şi BCE pentru primirea unui pachet de bailout de 10 miliarde euro prevede lichidarea băncii Laiki, a doua ca mărime din ţară, şi confiscarea a 60% din depo­zi­tele neasigurate mai mari de 100.000 euro constituite la Bank of Cyprus, cea mai ma­re bancă cipriotă, scrie agenţia Thomson Reu­ters. „Pierderile“ vor fi transformate în acţiuni pentru consolidarea capitalului băn­cii. Aceasta va primi creditele ren­ta­bile mai mici de 100.000 de euro ale Laiki.

Instituţiile private de învăţământ sunt un subiect sensibil în Cipru în condiţiile în care părinţii fac, în mod tradiţional, sacri­fi­cii mari pentru a-şi trimite copiii la şcoli pri­va­te, scrie Cyprus Mail. Degrada­rea sis­te­mu­lui educaţional privat şi avan­ta­jele pe ca­re o educaţie în limba engleză le aduce pen­tru formarea unei cariere profesionale îndrep­tăţea aceste sacrificii. Astfel, învăţă­mân­tul privat s-a extins în ultima decadă, aju­tat de boom-ul economic din anii 2000 şi de copiii ruşilor şi brita­nicilor stabiliţi în Ci­pru.

Taxele percepute de universităţile pri­vate din Cipru nu sunt deloc mici, ajun­gând în medie la 9.000 de euro pe an. Spre comparaţie, aceste taxe şcolare se ridi­că la 10.500 de euro pe an în Marea Britanie, dar chiriile mai mari şi în general cos­tul vieţii mai ridicat din străinătate făceau mai avantajos studiul în univer­sită­ţile private din Cipru. Situaţia se va schimba, deoarece din cauza fondurilor pierdute prin confiscare şcolile private vor fi nevoite, probabil, ori să majoreze taxele, ori să asigure servicii de o calitate slabă. Iar educaţia şi pregătirea sunt un elemente esenţiale în orice strategie de reorientare economică de genul celei spre care este împins Ciprul.

O tranziţie periculoasă

Restructurarea sistemului bancar şi pierderea statutului de paradis fiscal pun în pe­ricol mii le locuri de muncă legate de afa­cerile de international banking din Ci­pru, notează Forbes. Avocaţi care în­fi­in­ţea­ză companii, care pregătesc documen­tele pentru credite şi contracte, care supraveghează achiziţiile şi consiliază sau pledează în litigiile comerciale vor rămâne fără loc de muncă.

Pe lista viito­rilor şomeri intră profesionişti precum contabilii, ban­che­rii şi consilierii finan­ciari. Arhivarii, persona­lul IT, personalul de secretariat vor dispă­rea şi ei. Toate aceste disponi­bili­zări vor avea ca efect mai puţine cum­pără­turi, mai puţine ieşiri la teatru sau la film, în ge­neral mai puţine cheltuieli. Astfel, hote­lurile, restau­rantele, magazinele, ope­ra­torii turistici vor pierde milioane de euro. Aceste pierderi, combinate cu eco­no­miile confiscate din bănci, sunt o reţetă de recesiune severă.

Potrivit estimărilor troicii creditorilor inter­naţionali, economia cipriotă se va con­tracta cu 12,5% în următorii doi ani, pe măsură de sistemul bancar, acum de cinci ori mai mare decât PIB-ul ţării, va fi demontat, notează The New York Times. Cum creditorii şi-au majorat deja estimarea privind costul bailoutului Ciprului de la 17 miliarde euro la 23 miliarde euro, este posibil ca si scăderea economică să fie mai mare decât s-a calculat iniţial. Recesiunea din Grecia întăreşte această idee.

Primăria capitalei Ciprului cere ca depozitele să-i fie scutite de confiscare

Primarul Nicosiei Constantinos Yiorkadjis a cerut guvernului să scutească depozitele municipalităţii de la confiscare doarece planul de bailout pune în pericol buna funcţionare a serviciilor pe care le asigură, scrie Cyprus Mail. „Majoritatea depozitelor primăriei sunt la Laiki şi Bank of Cyprus şi există riscul ca, în pofida eforturilor noastre, să nu ne putem respecta responsabilităţile“, a avertizat Yiorkadjis. Spre exemplu, municipalităţii i-ar putea fi imposibil să colecteze şi să depoziteze deşeurile menajere, ceea ce ar putea pune în pericol sănătatea locuitorilor capitalei. De asemenea, lipsa fondurilor ar putea pune în pericol siguranţa publică în condiţiile în care semafoarele şi iluminatul public nu vor putea fi întreţinute.  „Proiectele de dezvoltare sunt, de asemenea, în pericol deoarece contribuţia noastră financiară a fost îngheţată şi o mare parte din aceasta va fi tăiată“, a mai spus primarul capitalei cipriote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO