Business Internaţional

Banca Centrală a Ungariei tolerează deprecierea forintului. Inflaţia pândeşte după uşă

Banca Centrală a Ungariei tolerează deprecierea forintului. Inflaţia pândeşte după uşă

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

20.10.2011, 00:03 469

Banca centrală a Ungariei va tolera o depreciere a forintului până la un nivel al cursului de schimb de 320-325 fo­rinţi pe euro după ce guvernul ungar a anunţat că va lua măsuri pentru a uşura povara gospodăriilor care au da­torii denominate în monedă străină, scrie Budapest Business Journal.

În urma declaraţiilor, forintul ungar a con­tinuat să piardă teren faţă de monedele de bază, iar cursul său de schimb în ra­port cu euro ar putea atinge în curând pra­­gul de 300 de forinţi pe unitate. To­tuşi, protecţia oferită pe ter­men scurt debitorilor prin depre­cierea mo­ne­dei este contrabalansată de in­­flaţia care afectează consumul şi are efecte ne­ga­tive asupra economiei pe termen lung.

Acum o lună, guvernul ungar dez­vă­luia schema sa de rambursare prefe­ren­ţială a creditelor denominate în mone­dă străină şi genera numeroase controverse printre analişti. Aceştia consi­derau că guvernul era pe punctul de a crea condiţii favorabile pentru o de­preciere puternică a forintului şi pentru o creştere dramatică a inflaţiei. În scurt timp însă, punctul de vedere era abandonat de majoritatea analişti­lor deoarece măsura nu părea să aibă un efect notabil asupra stabilităţii finan­ciare a ţării. Totuşi, politica monetară recentă a Ungariei reaprinde disputele cu privire la depre­cierea forintului.

De la începutul lui sep­tembrie de­venea evi­dent că turbulenţele de pe pieţele financiare ex­terne şi constrân­gerile fis­cale ale eco­no­miei un­gare nu vor putea sus­ţine o creştere econo­mică să­nă­toasă. Sin­gurul sti­mu­lent sem­ni­­ficativ ar putea fi dat de promovarea unei politici de relaxare monetară, dar această măsură nu intră în discuţie deoarece ţara a acu­mulat un munte de datorii, scrie por­t­fo­lio.hu. Astfel, sin­gura soluţie pentru a sti­mula creşterea economică este creş­terea masei monetare, dar aceasta con­tribuie la deprecierea puternică a fo­rintului. De altfel, analiştii apreciază că politica în care s-a lansat guvernul un­gar favorizează deprecierea forintului pentru a stimula creşterea economică. Totodată, există numeroase declaraţii oficiale cu privire la multiplicarea programelor de asistenţă financiară.

Totuşi, aşteptările legate de faptul că o politică agresivă de de­preciere a monedei naţionale ar putea duce la o creştere economică supli­mentară sunt o simplă iluzie. Din contră, deprecierea forin­tului din ultimii ani a limitat consumul din gospodării, a favorizat inflaţia şi a pus în pericol stabilitatea financiară a ţării.

Situaţia nu pare să se îmbunătăţească. Guvernul a alocat deja fonduri suplimentare pentru a salva administraţiile locale care au acumulat datorii imense, din care o mare parte sunt denominate în monedă străină, iar banca centrală rămâne o ţintă a atacurilor repetate îndreptate împo­triva guvernatorului ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO