Business Internaţional

Banca Centrala a Ungariei surprinde pietele prin reducerea dobanzii

25.03.2004, 00:00 10



Consiliul Monetar al Bancii Centrale a Ungariei, MNB, a decis in cadrul sedintei de luni sa reduca rata dobanzii de referinta cu 0,25 puncte procentuale, la 12,25%, informeaza Interfax.



Initiativa bancii maghiare a fost o adevarata surpriza pentru investitori si analisti, masura nefiind anticipata in mediile economice ale Ungariei.



Ultima modificare a ratei de dobanda dateaza din 28 noiembrie 2003, cand MNB a operat o majorare cu 3 puncte procentuale.



Modificarea ratei de dobanda a fost posibila ca urmare a imbunatatirii situatiei economice atat pe plan intern cat si la extern, dar si datorita incadrarii inflatiei in limitele preconizate, au declarat oficiali ai Consiliului Monetar. Tinta de inflatie, ce urmeaza a fi atinsa pana la sfarsitul anului 2005, este de 4%.



Ameliorarea conditiilor economice a condus la o crestere sustinuta a exporturile Ungariei, evolutie favorizata si de sporirea productiei industriale, a productivitatii si a investitiilor.



Acesti factori, la care se adauga modificarea regimului fiscal si declinul consumului intern, vor afecta pozitiv structura cresterii economice, care se va baza mai mult pe investitii si pe export si mai putin pe cererea interna, informeaza MNB.



O transformare pozitiva poate fi remarcata si in cazul balantei de plati externe. Deficitul de cont curent va fi redus gradual pe masura ce cresterea exporturilor o va depasi ce cea a importurilor, iar gradul de ecomisire al populatiei si al companiilor va creste.



Modificarea regimului fiscal va permite Ungariei sa se bazeze mai mult pe resursele financiare interne si mai putin pe finantarile externe.



Potrivit MNB, accelerarea inflatiei din primele doua luni ale acestui an a fost determinata in principal de cresterea taxelor si a preturilor la energie. Odata cu incetinirea expansiunii cererii interne este asteptata o temperare a inflatiei, cel mai probabil in a doua jumatate a anului.



Controlul cresterii salariilor in anumite sectoare ale economiei va impiedica de asemenea aparitia tensiunilor inflationiste.



Potrivit declaratiei MNB, perceptia investitorilor straini referitoare la riscul activelor denominate in forinti s-a imbunatatit considerabil in ultima luna si jumatate. Diminuarea primelor de risc reflecta imbunatatirea performantelor macroeconomice si increderea tot mai mare in politica economica si monetara a Ungariei. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO