Business Internaţional

Banca centrala a Ungariei ar putea majora dobanda desi cresterea preturilor s-a temperat

15.05.2008, 19:42 16

Inflatia Ungariei s-a mentinut la un ritm de doua ori mai rapid decat cel estimat de banca centrala in luna aprilie, strategii fiind in continuare supusi la presiuni privind majorarea ratei dobanzii de referinta in cursul acestei luni, scrie Bloomberg.
Rata inflatiei anuale a scazut luna trecuta pana la 6,6% de la 6,7% in luna martie. Preturile de consum au avut o crestere de 0,3% in ultima luna, putin sub estimarea de 0,4% a analistilor. Inflatia din Ungaria a depasit tinta de 3% a bancii centrale incepand cu luna august 2006. Strategii au majorat luna trecuta rata dobanzii-cheie pana la 8,25%, un maxim al ultimilor trei ani, si a anuntat ca ar putea face o noua majorare daca preturile petrolului si alimentelor ameninta sa duca la cresterea salariilor.
"Povestea inflatiei din Ungaria nu s-a incheiat inca. Banca centrala ar putea creste din nou dobanda de referinta cu 25 de puncte de baza in cadrul urmatoarei intalniri", a spus economistul KBC din Budapesta, Gyorgy Barcza.
Forintul maghiar se tranzactiona ieri la Budapesta la 249,65 forinti/euro, comparativ cu pretul de 249,29 forinti/euro din ziua precedenta. Moneda a atins marti un maxim al ultimelor sapte luni, de 248,68 forinti/euro.
Aprecierea forintului si scaderea treptata a pretului bunurilor durabile ar putea duce totusi la o decizie de mentinere a ratei dobanzii de referinta luna aceasta, este de parere Barcza.
Banca centrala de la Budapesta a majorat de doua ori rata dobanzii bancare pe doua saptamani in ultimele doua luni. Pe data de 28 aprilie, banca a anuntat ca nivelul salariilor creste "semnificativ" mai lent decat se estimase si ca exista in continuare riscuri cu privire la atingerea tintei de inflatie in 2009.
Inflatia de baza, care nu include preturile la energie si la alimentele neprocesate si care este unul dintre indicatorii urmariti cu cea mai mare atentie de catre banca centrala a Ungariei, a fost de 5,6%, comparativ cu 5,3% in luna martie.
"Pretul alimentelor, bauturilor alcoolice si al tutunului a dus la cresterea inflatiei. Pretul alimentelor a crescut din nou intr-un ritm mai alert dupa doua luni", a spus un statistician al guvernului, Borbala Minary, adaugand ca scumpirea carburantilor va avea un efect puternic asupra ratei inflatiei din luna mai.
In aprilie, costul alimentelor era cu 12,7% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare crestere anuala din luna februarie a anului 2007 incoace.
Ritmul cresterii preturilor energiei pentru locuinte s-a accelerat pana la 8,7% de la 8,1% in luna martie. Pretul hainelor a crescut si el cu 2,7% in ultima luna, in conditiile in care retailerii au inceput sa-si comercializeze noile colectii de primavara.
Costul serviciilor de sanatate a scazut cu 18,2% din luna martie si cu 12,6% fata de luna aprilie a anului trecut dupa ce, in urma unui referendum, au fost eliminate taxele impuse de guvern pentru vizitele medicale si sederile in spital.
Salariul mediu brut in luna februarie a avut o crestere anuala de 13,4%, aproape dubla fata de estimarea analistilor.
Banca isi va creste "in mod sigur" estimarile de inflatie pe data de 26 mai, cand urmeaza sa publice un raport actualizat privind inflatia si sa ia o decizie in legatura cu rata dobanzii de referinta, a spus un economist al companiei Budapest Investment Management, Daniel Bebesy.
Julia Kiraly, economist al bancii centrale, a afirmat ca raportul privind inflatia ce urmeaza a fi facut public in cursul acestei luni va influenta decizia privind rata dobanzii bancare.
Banca si-a revizuit ultima data estimarea de inflatie in luna februarie a acestui an, majorand-o pana la 5,2% pentru anul in curs si 3,6% pentru anul viitor, de la 5% si, respectiv, 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO