Business Internaţional

Banca Centrala a Ungariei a redus rata dobanzii

19.08.2004, 00:00 15



Consiliul responsabil de politica monetara a Bancii Centrale a Ungariei a decis luni reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,50 de puncte procentuale, de la nivelul anterior de 11%.



Oficialii au ca argumente atat dezvoltarea pietei interne cat si dezvoltarea favorabila a pietelor financiare din regiune, ceea ce se reflecta in majorarea predispozitiei investitorilor pentru preluarea de riscuri.



Conform ultimei estimari a bancii, inflatia se va diminua gradual in perioada ramasa pana la incheierea anului, de la un maxim atins in mai. Se asteapta ca inflatia sa ajunga la aproximativ 6% pana in decembrie 2004. Un acord asupra unei majorari moderate a salariilor in anul urmator si implementarea programului de consolidare fiscala vor fi principalii factori in reducerea presiunii inflationiste.



Tinata inflatiei pentru sfarsitul anului 2005 este de 4%.



In perioada anterioara majorarii dobanzii, forintul s-a apreciat in raport cu euro, moneda europeana fiind cotata luni la 247,9 forinti.



Cresterea putenica a exporturilor si a investitiilor a fost motorul cresterii economiei ungare de anul acesta. Aceasta a fost insotita de o majorare modesta a consumului gospodariilor.



Cresterea rapida a investitiilor, alimentata de conditii favorabile de afaceri, au determinat explozia cererii de credite din partea firmelor, fapt care ar putea determina largirea deficitului de cont curent peste asteptari, pentru 2004 si 2005, in ciuda majorarii economiilor generate de gospodarii.



Anul acesta deficitul ar putea ajunge la 4,6% din PIB-ul Ungariei, in conditiile neimplicarii guvernului, prin modificari ale TVA sau ale altor taxe.



Ungaria trebuie sa isi indeplineasca promisiunea luata in cadrul programului convergenta, de reducere a deficitului pentru anul 2005. Programul care prevede o reducere anuala a deficitului cu 0,5 puncte procentuale face parte din masurile pregatitoare pentru aderarea la zona euro.



Guvernul de la Budapesta are ca tinta pentru aderarea Ungariei la zona euro anul 2010.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO