Business Internaţional

Banca centrala a Ungariei a redus dobanda de referinta la 7,75%

31.03.2005, 00:00 8

Banca centrala a Ungariei a scazut dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,75%.


Oficialii bancii au avertizat insa ca volatilitatea pietei internationale ar putea duce la cresterea riscurilor pentru piata monetara a tarii.


"Analizand tendintele de pe piata de capital, riscurile care provin din fluxuri de capital volatile sunt in crestere, ceea ce ar putea afecta politica monetara", se arata intr-un comunicat al bancii centrale de la Budapesta. In urma comunicatului, forintul s-a apreciat in raport cu euro, pana la 247,95/248,45 unitati, fata de 248,4/249 la inceputul sedintei de tranzactionare.


Decizia bancii de reducere a dobanzii de referinta a fost motivata de scaderea inflatiei. Ungaria a inregistrat in luna februarie o inflatie anuala de doar 3,2%, minimul ultimilor 24 de ani.


Cifrele au depasit asteptarile analistilor, care previzionasera o rata anuala de 3,6%. Acestia au sustinut ca rezultatele exceptionale inregistrate anul trecut in agricultura si aprecierea forintului au fost cauzele principale care au determinat atingerea minimului record.


Banca centrala a aplicat incepand cu 2004 un program de diminuare treptata a dobanzii de referinta, situata la 12,5% in urma cu un an.


Pietele financiare s-au aratat interesate, in principal, de rapiditatea cu care banca centrala a tarii va putea reduce dobanda de referinta, care era situata la inceputul anului la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO