Business Internaţional

Banca centrală a Ungariei a dus dobânda-cheie la maximul din UE după eşecul discuţiilor cu FMI

Banca centrală a Ungariei a dus dobânda-cheie la maximul din UE după eşecul discuţiilor cu FMI

Autor: Bogdan Cojocaru

21.12.2011, 00:03 510

Banca centrală a Ungariei a majorat dobânda-cheie la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, de la 6,5% la 7%, după ce UE şi FMI au suspendat discuţiile privind acordarea unui pachet de ajutor, potrivit presei internaţionale.

Guvernul a atacat imediat decizia băncii centrale, consi­derând că majorarea dobânzii frânează creşterea economică şi este contrară trendului din UE, notează portfolio.hu.

Ministerul Economiei a explicat că dobânzile mari lovesc în principal companiile mici şi mijlocii din Ungaria dezavantajându-le în faţa concurenţei din străinătate.

"Ungaria intenţionează să asigure unul dintre cele mai competitive medii economice din UE după trecerea crizei. De aceea s-a consultat anterior cu guvernatorul băncii centrale András Simor despre mecanismele monetare care pot fi introduse pentru a stimula creşterea economică, aşa cum au făcut BCE, Fed sau Banca Angliei", se arată într-un comunicat al ministerului.

Şeful misiunii FMI şi o delegaţie a CE au plecat vineri su­bit din Ungaria, unde se aflau pentru discuţii pregătitoare în vederea unui nou acord de împrumut, din cauza intenţiei gu­vernului de a uni banca naţională cu autoritatea pentru pieţe fi­nanciare. Delegaţiile FMI şi UE se aflau la Budapesta pen­tru a discuta un nou acord de împrumut şi aveau programată o întâlnire cu oficiali unguri în după-amiaza zilei de vineri.

Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso i-a cerut într-o scrisoare premierului ungar Viktor Orban să retragă proiectele a două legi, una privind banca centrală, iar cealaltă stabilitatea financiară, o posibilă condiţie a participării UE la o linie de credit pentru Ungaria alături de FMI, potivit portalului origo.hu. "Vă încurajez puternic să retrageţi cele două legi importante aflate în prezent în Parlament", i-a scris Barroso lui Orban.

Niciuna din cele două legi nu este conformă cu legislaţia UE, a avertizat şeful CE. Barroso l-a criticat pe Orban şi pentru că a cerut ajutorul financiar al FMI înainte de a consulta CE. Potrivit planurilor guvernului, Banca Ungariei ar urma să fuzioneze cu PSZÁF şi ar forma o nouă instituţie, situaţie care i-ar permite premierului să scape de guver­natorul András Simor.

Legislaţia propusă de o comisie din Parlament prevede ca atribuţiile băncii centrale să fie preluate de instituţia nou formată. Şeful acesteia va fi numit de preşedintele Pál Schmitt la propunerea premierului Viktor Orban, pentru un mandat de şase ani. Orban încearcă de mai mult timp să-şi impună controlul asupra băncii naţionale şi îl acuză pe Simor că nu susţine politicile economice ale guvernului. Simor şi şeful PSZÁF vor ocupa posturi de adjuncţi ai preşedintelui noii instituţii până la expirarea mandatelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO