Business Internaţional

Banca centrală a Poloniei continuă să-şi facă rezerve de aur

Banca centrală a Poloniei continuă să-şi facă...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.08.2023, 22:17 64

În 2021, guvernatorul băncii centrale poloneze a declarat că dacă va fi numit din nou în funcţie pentru încă şase ani va majora rezervele de aur ale instituţiei cu 100 de tone. Bancherul Adam Glapinski, aliat al guvernului şi bun prieten cu preşedintele partidului aflat la guvernare, a fost reales, dar la o diferenţă incomod de mică, şi încearcă să se ţină de promisiune. 

Banca centrală şi-a majorat în paşi mici rezervele de aur, metalul preţios fiind considerat o demonstraţie de forţă, mai ales în ţările cu conducători populişti, dar şi un activ care oferă stabilitate în vremuri cu nesiguranţă ridicată. Anul acesta, instituţia lui Glapinski a cumpărat 14,8 tone de aur în aprilie, cea mai mare achiziţie de după iunie 2019 (când şi-a majorat rezervele cu 95 tone), ducând totalul de metal preţios din rezerve la 243,5 tone. În iulie, banca a făcut o nouă surpriză, cumpărând 48,4 tone de aur.

Glapinski vrea să aducă astfel rezervele mai aproape de ponderea medie la nivel mondial în totalul rezervelor internaţionale ale băncilor centrale, de 10,5%. În Europa, procentul este de 20,5%. Cu toate acestea, Polonia are cele mai mari rezerve de aur din Europa Centrală şi de Est, potrivit datelor World Gold Council. Dar este şi cea mai populată ţară din regiune.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO