Business Internaţional

Banca Centrală a Poloniei a redus neaşteptat dobânda de referinţă la minimul record de 2%

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

09.10.2014, 00:00 313

Banca Centrală a Poloniei a redus dobânda de referinţă cu 50 de puncte procentuale, mai mult decât previzionau analiştii, la minimul record de 2%, din cauza producţiei industriale scăzute şi a scăderii preţurilor de consum, scrie agenţia Thomson Reuters. Comitetul de politică monetară al băncii centrale a Poloniei a revenit asupra reducerii dobânzii de referinţă după o pauză de 15 luni.

După anunţ, randamentele obligaţiunilor poloneze cu scadenţă pe 10 ani au scăzut cu nouă puncte de bază, la 2,81%. Economia poloneză de 508 miliarde de dolari a încetinit uşor în al doilea trimestru, afectată de împotmolirea economiei Germaniei, cea mai mare din Europa şi un cumpărător important de bunuri şi servicii poloneze, şi din cauza sancţiunilor reciproce din UE şi Rusia.

Economia poloneză, cea mai mare din Europa de Est, a crescut în trimestrul al doilea cu 3,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mult sub creştere economică medie din zona euro, de 0,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO