Business Internaţional

Banca centrală a Germaniei are cel mai tânăr şef din istorie: Jens Weidmann, 42 de ani

Banca centrală a Germaniei are cel mai tânăr şef din istorie: Jens Weidmann, 42 de ani

Autor: Alexandru Matei

16.02.2011, 18:43 21

Cancelarul german Angela Merkel l-a numit pe Jens Weidmann,principalul său consilier economic, în funcţia de preşedinte albăncii centrale, scrie Financial Times. Weidmann, 42 de ani, va ficel mai tânăr şef al Bundesbank şi îi va lua locul lui Axel Weber,care pleacă la sfârşitul lunii aprilie. Weidmann o va avea dreptvicepreşedinte pe Sabine Lautenschlager, în prezent director încadrul Bafin, organismul de reglementare a sectorului financiar.Lautenschlager este prima femeie din boardul Bundesbank.

Plecarea lui Weber a venit după ce acesta a înfuriat-o pe Merkelpentru că le-a spus colegilor săi de la banca centrală că nu esteinteresat de poziţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene(BCE), fără a o înştiinţa în prealabil pe ea.

Weber era văzut drept principal favorit la scaunul de preşedinteal BCE după retragerea lui Jean-Claude Trichet, al cărui mandat seîncheie în octombrie. Numirea sa la vârful BCE făcea parte dinplanul executivului de la Berlin de a impune în Europa o politicăfiscală riguroasă, după ce datoriile şi deficitele prea mariacumulate de ţările din sudul Europei au declanşat o criză adatoriilor în UE, care a forţat guvernele ţărilor din zona euro săfolosească banii contribuabililor pentru a acorda Greciei un ajutorextern de 110 mld. euro şi Irlandei încă 85 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO