Business Internaţional

Banca americana Wachovia este pe cale sa-si piarda independenta

29.09.2008, 21:05 13

Wachovia Corp, una dintre cele mai mari banci comerciale americane, se afla in discutii pentru a fi preluata de un investitor privat, precum Citigroup sau Wells Fargo, dupa o prabusire de 27% a cotatiei bursiere in sedinta de vineri din cauza lipsei de incredere a investitorilor.

Potrivit cotidianului New York Times, care citeaza surse apropiate discutiilor, cele doua companii liciteaza pentru potentiala preluare a Wachovia. Un oficial al Trezoreriei a refuzat sa dea detalii concrete privind situatia bancii, insa a afirmat ca institutia mentine "contacte permanente cu participantii la piata".
Ofertele Citigroup si Wells Fargo nu vor depasi, cel mai probabil, "cativa dolari pe actiune", in conditiile in care cotatia bursiera a Wachovia a inchis sedinta de vineri la 10 dolari, scrie NY Times.
Luni, inainte de deschiderea Wall Street, actiunile Wachovia se tranzactionau cu 55% sub cotatia de vineri, la 4,5 dolari. Procedeul de vanzare a bancii - integral sau pe divizii - nu este cunoscut, iar pierderile companiilor cu expunere pe Wachovia nu pot fi estimate.
Guvernul SUA este reticent fata de garantarea unor active ale Wachovia, dupa modelul achizitiei Bear Stearns de catre JPMorgan Chase, si se opune unei preluari daca situatia financiara a bancii nu se deterioreaza mai rapid.
NY Times a adaugat ca discutiile ar putea continua si dupa noaptea de duminica, iar Wall Street a transmis, citand surse apropiate discutiilor, ca Wells Fargo ar putea fi ofertantul preferat, desi detaliile tranzactiei nu sunt clare. Reprezentantii celor trei banci nu au comentat informatiile. Stirea privind preluarea Wachovia vine dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute guvernul Statelor Unite a inchis operatiunile bancii Washington Mutual. Activele bancare ale celei mai mari institutii de creditare si economii din tara au fost vandute ulterior catre JPMorgan Chase, pentru 1,9 miliarde de dolari, aceasta fiind de departe cea mai grava prabusire a unei banci americane.
Confiscarea si vanzarea activelor WaMu este cea mai recenta masura extraordinara luata de guvernul SUA pentru a incerca sa elimine creantele neperformante din industria bancara. Washington Mutual a fost una dintre institutiile cele mai afectate de criza creditelor si de declinul pietei locuintelor.
Banca a fost inchisa de Oficiul pentru Supravegherea Depozitelor, iar Corporatia Federala de Asigurare a Depozitelor (FDIC) a fost numita executor judecatoresc. Masura a fost luata dupa ce din 15 septembrie au existat retrageri de depozite din Seattle in valoare totala de 16,7 miliarde de dolari.
WaMu are active in valoare de circa 307 miliarde de dolari si depozite de 188 de miliarde de dolari, au anuntat autoritatile de reglementare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO