Business Internaţional

Banca americana Lehman Brothers, victima unei fraude de 355 mil. dolari in Japonia

31.03.2008, 19:35 22

Banca de investitii americana Lehman Brothers Holding intentioneaza sa dea in judecata compania japoneza Marubeni, pentru a-si recupera fonduri "delapidate" care insumeaza peste 355 de milioane de dolari, scrie Bloomberg.
"Suntem increzatori in demersul nostru juridic, pe care il vom continua pana cand vom primi despagubiri de la Marubeni", a spus purtatorul de cuvant al Lehman Brothers, Matthew Russel.
Banca americana doreste sa recupereze un imprumut acordat unui fond controlat de o divizie falimentara a companiei japoneze de biotehnologie Bio-Pharma. Imprumutul a fost garantat de Marubeni, ale carei afaceri merg de la importul de produse petrochimice pana la metale si minerale. Compania japoneza a respins orice acuzatie de frauda, iar oficialii au declarat ca tranzactia a implicat documente falsificate si este posibil sa fi implicat si fosti angajati. De asemenea, oficialii au afirmat ca Marubeni este victima unei fraude si a solicitat inceperea unei anchete penale. Purtatorul de cuvant al companiei japoneze, Takashi Hashimoto, a refuzat sa comenteze demersurile facute de Lehman Brothers.
Banca de investitii de pe Wall Street a acordat un credit in valoare de aproximativ 355 de milioane de dolari diviziei LTT Bio-Pharma.
"Dupa ce am luat cunostinta despre frauda am demarat o investigatie si am informat autoritatile. Avem incredere ca am luat toate masurile necesare privind tranzactia si vom incepe actionarea in justitie a companiei Marubeni", au anuntat oficialii Lehman Brothers. De asemenea, oficialii bancii au declarat ca au depus o plangere penala la politia din Japonia.
Asclepius a fost divizia Bio-Pharma care a obtinut imprumutul din partea Lehman Brothers. Compania de consultanta medicala a demarat procedurile de faliment pe data de 19 martie. Compania Bio-Pharma a fost listata, in luna noiembrie a anului 2004, la bursa din Tokio, iar in ultimele 12 luni valoarea actiunior sale a scazut cu 82%. In ultima luna, valoarea Lehman Brothers a scazut cu 23% la bursa din New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO