Business Internaţional

Banca americana de investitii Bear Stearns cade victima crizei de lichiditate de pe pietele financiare

17.03.2008, 17:19 26

Banca americana Bear Stearns si-ar putea pierde statutul de institutie independenta, in conditiile in care JP Morgan Chase ia in considerare posibilitatea achizitionarii uneia dintre bancile cele mai grav afectate de criza ipotecara americana, scrie Bloomberg.
Temerile privind colapsul Bear Stearns s-au amplificat dupa ce banca a solicitat la sfarsitul saptamanii trecute un imprumut de urgenta, acordat de catre JP Morgan si garantat de catre filiala newyorkeza a bancii centrale americane (Fed). Influxul de lichiditati - in absenta carora institutia nu si-ar mai fi putut continua operatiunile zilnice - este cea mai semnificativa actiune de acest fel efectuata de la declansarea crizei ipotecare incoace.
Anuntul privind operatiunea de salvare a Bear Stearns a condus la un declin de 46% al actiunilor institutiei financiare in sedinta de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute.
Initial, directorul executiv al bancii, Alan Schwartz, a negat faptul ca Bear Stearns ar avea nevoie de un imprumut de urgenta, insa vinerea trecuta oficialul a recunoscut ca rezervele de lichiditate ale institutiei "au suferit o deteriorare semnificativa in ultimele 24 de ore".
Bear Stearns are o expunere mai mare la piata americana de obligatiuni cu grad ridicat de risc decat concurentii sai si desfasoara operatiuni importante cu instrumente financiare garantate de credite ipotecare. Institutia a fost printre primele care au dezvaluit impactul crizei de pe piata creditelor ipotecare, atunci cand doua dintre fondurile sale de hedging s-au prabusit, conducand la pierderi de 1,6 miliarde de dolari.
Executivii JP Morgan iau in considerare o eventuala preluare a Bear Stearns, insa deocamdata nu a fost semnat nici un acord in acest sens. Mai mult, o astfel de operatiune nu este nici pe departe o certitudine, o alta optiune luata in calcul fiind aceea a achizitionarii diviziei de brokeraj a Bear Stearns, care acorda imprumuturi fondurilor de hedging si proceseaza tranzactiile acestora.
Totusi, analistii considera ca JP Morgan - care, de la declansarea crizei ipotecare, a suferit pierderi neglijabile in raport cu institutiile rivale - nu ar putea sa iroseasca o astfel de ocazie.
"Nu cred ca JP Morgan isi va permite sa lase Bear sa-i scape printre degete", a declarat economistul Charles Geisst, autorul cartii "100 de ani pe Wall Street".
"In conditiile actuale, o asemenea actiune ar fi o lovitura devastatoare pentru piata financiara", a adaugat el.
Printre potentialii cumparatori ai Bear Stearns s-ar mai putea numara firma de private-equity J.C. Flowers sau Royal Bank of Scotland, conform publicatiilor americane.
Situatia de la Bear Stearns a determinat un val de prudenta din partea traderilor, care au devenit din ce in ce mai reticenti in a incheia tranzactii cu institutia financiara americana. Traderii de pe pietele financiare din Londra au primit indicatii de la companiile lor sa intrerupa tranzactiile cu banca de investitii, dupa ce stirea privind imprumutul de urgenta a ajuns pe piata.
Cel putin sase institutii financiare importante din Londra, printre care Commerzbank, Royal Bank of Scotland si JP Morgan, au incetat colaborarea cu banca americana, a declarat un trader de credite de la o banca europeana, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
In acelasi timp, banca elvetiana Credit Suisse a oprit trazactiile cu Bear Stearns, a cincea mare banca de investitii din SUA, potrivit unui broker de la o companie londoneza. Nici unul dintre oficialii companiilor mentionate nu au dorit insa sa comenteze afirmatiile traderilor.
Unele dintre cele mai importante institutii financiare din lume s-au confruntat, in ultimele luni, cu tot mai multe probleme legate de riscurile privind nerespectarea unor obligatii de catre partile semnatare ale unor contracte. "Putem afirma cu incredere ca Bear nu este singura in aceasta situatie", a declarat un analist de la o banca europeana de investitii din Londra.
Saptamana trecuta, Bear Stearns - companie prezenta pe piata americana inca din 1923 - s-a luptat cu "zvonurile patrunse pe piata" si care indicau o criza de lichiditate, spune directorul executiv al companiei, adaugand ca interventiile bancii prin intermediul carora a negat problemele nu reprezentau altceva decat un contraatac la adresa acestor zvonuri.
Speculatiile privind lipsa capitalului au generat criza de la Bear Stearns, determinand clientii si creditorii bancii sa-si retraga fondurile, arata un raport al autoritatii de reglementare a pietei financiare.
"Am incercat sa confruntam si sa disipam aceste zvonuri si sa despartim realitatea de fictiune", a declarat Schwartz. "Totusi, ca urmare a speculatiilor, rezervele de lichiditate ale bancii s-au deteriorat semnificativ in ultimele 24 de ore", a adaugat el.
Situatia pare similara cu cea traversata de creditorul britanic Northern Rock, care a fost nevoit sa solicite un imprumut de urgenta din partea Bancii Angliei, dupa ce stirea privind expunerea semnificativa a bancii pe piata americana a creditelor subprime a determinat clientii institutiei sa efectueze retrageri masive de numerar in numai cateva ore.
Dupa cateva luni de criza, executivul de la Londra a decis nationalizarea temporara a Northern Rock, in incercarea de a "repune in functiune" institutia.
Bear Stearns - una dintre institutiile financiare americane care au reusit sa treaca peste Marea Criza din 1929 - s-a numarat, anul acesta, printre cei mai slabi performeri ai burselor americane, in conditiile in care pierderile inregistrate de marile banci de investitii si de firmele de brokeraj ca urmare a pariurilor de pe piata subprime au depasit 190 mld. dolari.


Presedintele bancii juca bridge
Presedintele bancii americane de investitii Bear Stearns, James "Jimmy" Cayne, a participat saptamana trecuta la campionatul de bridge din America de Nord, in Detroit, in timp ce banca la conducerea careia se afla se prabusea, scrie The Wall Street Journal.
Impreuna cu partenerul sau, Cayne a ocupat locul patru in competitia pe echipe in data de 13 martie. Evenimentul a avut loc in timp ce directorul executiv al Beat Stearns, Alan Schwartz, a tinut o serie de teleconferinte cu numerosi directori de companii, privind obtinerea unei injectii de capital de la banca centrala a Americii (Fed) si JP Morgan Chase.
Cayne a participat si el la o parte din aceste discutii. Vineri, in timp ce actiunile bancii scadeau intr-un ritm alert, Cayne juca carti, conform spuselor unui spectator anonim.
Cayne si partenerul sau, Alfredo Versace, au incheiat competitia de pe 13 martie cu scorul de 21,94 puncte, conform site-ului ligii de bridge. Cei doi au alunecat ziua urmatoare de pe locul patru pe locul 26, cu un numar de 42,87 puncte.

Bush: Economia americana trece printr-o perioada dificila

Presedintele George Bush incearca sa restabileasca increderea in economia Statelor Unite in conditiile adancirii crizei financiare, scrie BBC News.
Presedintele american a admis faptul ca ritmul de crestere economica a incetinit, dar a declarat ca economia este inca solida. Bush a declarat ca "economia trece in mod evident printr-o perioada dificila".
Intre timp, Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane, s-a angajat sa faca tot posibilul pentru a-i ajuta pe proprietarii de locuinte afectati de criza sectorului de credit. Bernanke a declarat ca Fed "se angajeaza sa se foloseasca de intreaga autoritate, de cunostintele si resursele de care dispune pentru a-i ajuta pe americanii afectati de caderea pietei imobiliare".
Fed a redus deja drastic ratele dobanzii ca reactie la criza pietei de credit, banca fiind asteptata sa realizeze o noua reducere la urmatoarea reuniune, de saptamana aceasta.
Piata rezidentiala americana se afla in cadere libera, preturile fiind in scadere si numarul prescrierilor de ipoteci in crestere. Comentariile presedintelui american au survenit dupa ce una dintre cele mai importante banci de investitii de pe Wall Street, Bear Stearns, a anuntat ca are nevoie de finantare de urgenta in urma crizei pietelor de credit.
Presedintele a declarat ca situatia Bear Stearns se schimba rapid, dar ca banca centrala si Trezoreria americana au lucrurile sub control.
George Bush a recunoscut faptul ca criza pietelor de credit are efecte negative asupra intregii economii, reducand capacitatea bancilor de a furniza imprumuturi.
"Americanii care muncesc din greu sunt ingrijorati in legatura cu familiile lor si cu facturile", a declarat Bush. Acest fapt este intarit de cel mai recent raport privitor la increderea consumatorilor americani realizat de Universitatea din Michigan. Indicele increderii a scazut la inceputul lunii martie comparativ cu luna februarie pana aproape de un minim record.
"Consumatorii sunt aproape in unanimitate de acord ca economia se afla in prezent in recesiune", spune Richard Curtin din cadrul universitatii.
Bush a declarat ca reducerile de taxe care au fost decise cu acordul Congresului vor incepe sa fie puse in aplicare catre sfarsitul acestui an, iar acestea vor contribui la redresarea economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO