Business Internaţional

BAE ar putea fuziona cu Lockheed sau Boeing

09.06.2003, 00:00 18

BAE Systems Plc, cea mai mare companie europeana din domeniul armelor, a informat guvernul britanic ca intentioneaza sa fuzioneze fie cu Lockheed Martin Corp., fie cu Boeing Co. catre sfarsitul acestui an.
In ultimele saptamani, compania, cu sediul in Londra, si-a discutat planurile cu secretarul ministerului britanic al Comertului si Industriei Patricia Hewitt si cu secretarul ministerului Apararii Geoff Hoon, a anuntat ziarul britanic Telegraph, citat de Bloomberg News. Saptamana trecuta, BAE a respins o oferta de fuziune inaintata de Thales SA, cel mai mare furnizor european de electronice destinate armatei.
"BAE ar putea fi mult mai potrivita pentru Lockheed Martin decat pentru Boeing", a declarat Jim Eckes, director al Indoswiss Aviation din Bangkok.
Se pare, totusi, ca Boeing, cu o valoare de piata de 28 miliarde de dolari, este partenerul preferat al BAE, a carei valoare de piata se ridica la aproximativ 7,5 miliarde de dolari. BAE detine 20% din Airbus SAS, care rivalizeaza cu Boeing in ceea ce priveste atragerea de noi clienti. Lockheed Martin este cel mai mare contractor din domeniul american al apararii, iar Boeing este cel mai mare producator de aparate de zbor din lume.
Pachetul detinut de BAE in cadrul Airbus ar reprezenta o problema in cazul in care compania s-ar decide sa fuzioneze cu Boeing, a aratat Eckes.
"Se pare ca incheierea unei fuziuni cu o companie americana este urmarita cu mai multa agresivitate, desi nu credem ca Boeing va fi compania respectiva," a declarat Ben Fidler, analist in cadrul Deutsche Bank.
BAE "trebuie sa se extinda pe piata Statelor Unite, iar incheierea unui acord in acest scop ar putea avea loc destul de curand,", a declarat un director din cadrul companiei BAE.
Directorul executiv al Thales, Denis Ranque, a avut o intrunire neoficiala cu directorul executiv al BAE Mike Turner, in cadrul careia Ranque "a facut o oferta obisnuita, l-am refuzat si lucrurile s-au oprit aici," spune Turner.
Phil Condit, directorul executiv al Boeing a declarat pe 23 aprilie ca doreste sa creeze companii mixte impreuna cu companii europene, luand deja in considerare un astfel de acord cu BAE, desi incheierea acestuia nu este iminenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO