Business Internaţional

Avocatii au facut profituri de peste 14,5 mld. de dolari

13.07.2005, 19:03 12

Elita mondiala a firmelor de avocatura a obtinut, pe parcursul anului fiscal anterior, cele mai mari venituri din istorie, relateaza Financial Times. Astfel, primele zece companii din top au avut incasari de peste un miliard de dolari.

Primele 50 de firme de avocatura de pe glob, dintre care 40 sunt din Statele Unite iar celelalte 10 sunt din Marea Britanie, au realizat, anul trecut, profituri totale in valoare de 14,45 miliarde de dolari (12 miliarde de euro) la o cifra de afaceri cumulata de 37,65 miliarde de dolari (31,35 miliarde de euro).

Lista Global 50, realizata de revista Legal Business, subliniaza faptul ca profitul pe partener in cadrul firmelor care figureaza in acest clasament este de 1,193 milioane de dolari (0,933 milioane de euro).

Rezultatele demonstreaza puterea companiilor din top pe o piata care traverseaza un intens proces de globalizare. In anul fiscal 2003 - 2004, primele 50 de firme realizasera un profit total de 12,16 miliarde de dolari (9,82 miliarde de euro) si o cifra de afaceri de 31,91 miliarde de dolari (25,76 miliarde de euro).

Un alt aspect important evidentiat de clasament este dominarea pietei internationale de companiile americane. Acestea au reusit sa-si depaseasca concurentii britanici la veniturile generate pe avocat. Cele mai grele facturi sunt emise de practicantii din cadrul companiei Sullivan & Cromwell din New York, fiecare client trebuind sa plateasca, in medie, 1,3 milioane de dolari (1,08 milioane de euro).

"New York reprezinta cea mai mare piata de capital din lume si multe dintre cele mai puternice companii isi au sediul aici. In aceste conditii, spre dezamagirea companiilor britanice, care de multe ori sunt mai dezvoltate la nivel international, firmele de avocatura americane domina piata globala", a spus Tom Freeman, redactor la revista Legal Business.

Studiul arata ca ultimul an fiscal a fost benefic pentru marile companii, primele 50 dintre acestea inregistrand o crestere a cifrei de afaceri.

Profitul pe partener, indicatorul principal de masurare a performantei in domeniu, este si el in crestere pentru 46 din cele 50 de firme.

"Nivelul profitului pe partener, conform informatiilor noastre, este extrem de mare, depasind, in general, un milion de dolari", a adaugat Tom Freeman.

In ciuda dominatiei companiilor americane, cinci firme de avocatura britanice se afla in primele zece astfel de companii, intr-un clasament in functie de veniturile realizate. Lista este deschisa inca o data de Clifford Chance din Marea Britanie, cu venituri de peste 1,66 milioane de dolari (1,38 milioane de euro). Chiar si asa, Freeman este de parere ca profitabilitatea superioara a companiilor americane va continua sa preocupe practicienii britanici.

"Americanii care patrund pe piata londoneza se misca mult mai incet decat te-ai astepta. Ei muncesc mai mult, ii taxeaza mai dur pe clienti si beneficiaza de resurse superioare. Unele companii britanice din elita mondiala au, intr-adevar, multe motive de ingrijorare", a concluzionat Tom Freeman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO