Business Internaţional

Avertisment: Producătorii de ciocolată nu au resimţit încă pe deplin raliul preţurilor la cacao. Consumatorii ar trebui să se pregătească de noi scumpiri

Avertisment: Producătorii de ciocolată nu au resimţit...

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2023, 14:10 85

Cei mai mari producători de ciocolată ai lumii nu au resimţit încă în întregime impactul unui raliul care a împins contractele futures pe cacao la un maxim pe 46 de ani, notează Bloomberg. Companii ca Hershey şi Nestle cumpără de obicei cacao cu mult în avans. Cu oferta în scădere şi preţurile rămase la maxime record, producătorii de ciocolată sunt forţaţi să plătească mai mult, iar acest cost va fi trecut în cele din urmă mai departe către consumatori.

“Nu cred că am asistat încă la cea mai rea situaţie pentru consumatori”, spune Jonathan Parkman de la Marex Group. Preţurile ciocolatei au crescut deja cu 17% în SUA în ultimii doi ani pe fondul scumpirii materiilor prime de la cacao la zahăr, iar creşterea va continua, cu producţia de cacao din Africa de vest, care reprezintă aproape 70% din ofertă, fiind cu mult sub aşteptări.

Producătorii de ciocolată se confruntă de asemenea cu costuri în creştere legate de forţa de muncă, transport şi marketing. Drept urmare, preţurile ciocolatei ar putea continua să urce ani întregi de-acum încolo, avertizează experţii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO