Business Internaţional

Avertisment pentru nemţi: dacă împingeţi Grecia în default riscaţi să deschideţi Cutia Pandorei şi să porniţi morişca falimentelor în zona euro

Avertisment pentru nemţi: dacă împingeţi Grecia în default riscaţi să deschideţi Cutia Pandorei şi să porniţi morişca falimentelor în zona euro

Autor: Alexandru Matei

11.10.2011, 18:39 1366

Germania lucrează în spatele uşilor închise la un plan prin care băncile şi fondurile de pensii vor pierde până la 60% din valoarea investiţiilor în titluri greceşti de stat, riscând însă să genereze o reacţie în lanţ în sudul Europei dacă nu vine mai întâi cu măsuri credibile de a opri contagiunea, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Oficialii de la Berlin au spus că "sunt şanse mari" ca investitorii să piardă mai mulţi bani din deţinerile de titluri elene de stat pe care le au decât procentul de 21% convenit în iulie. Valoarea exactă depinde de concluziile la care ajung inspectorii UE, BCE şi FMI după vizita de la Atena.

"S-au întâmplat multe lucruri din iulie. Grecia nu şi-a putut îndeplini promisiunile, şi acum trebuie să luăm în considerare faptul că procentul de 21% nu mai este de ajuns", a declarat o sursă.
Turnura în atitudinea Germaniei aminteşte de evenimentele de anul trecut, atunci când cancelarul german Angela Merkel a adus pentru prima dată în discuţie ideea de "haircut", adică investitorii să renunţe la o parte din banii investiţi în titlurile greceşti, ceea ce a generat depărtarea investitorilor de Irlanda şi a dus la cel de-al doilea bailout din zona euro.

"Ar putea avea un efect de bulgăre", a spus Andrew Roberts, de la Royal Bank of Scotland. "Investitorii îşi vor îndrepta imediat atenţia asupra Portugaliei, ale căror randamente la titlurile pe doi ani se află deja la 17%".

Deşi pe pieţe obligaţiunile greceşti pe zece ani se tranzacţionează cu un discount de 60%, băncile europene nu sunt nevoite să reducă valoarea contabilă a acestora atâta timp cât nu există un default oficial.

Marchel Alexandrovich, de la Jefferies Fixed Income, este de părere că Germania riscă să deschidă "Cutia Pandorei". "Ar fi un adevărat dezastru, un semnal că datoriile suverane nu mai sunt sigure. Investitorii îşi vor retrage depozitele din băncile din Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia, iar fenomenul s-ar extinde în întreaga Europă", a declarat el. "Francezii şi BCE se opun pentru că ştiu că băncile au nevoie de mai mult timp pentru a se ajusta. Nu cred că Europa va apăsa pe trăgaci", a completat Alexandrovich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO