Business Internaţional

Avertisment: Decizia curţii germane privitoare la BCE ar putea da apă la moară statelor est-europene care vor să nesocotească legislaţia UE

Avertisment: Decizia curţii germane privitoare la BCE ar...

Autor: Catalina Apostoiu

12.05.2020, 00:05 675

UE caută căi de a calma o criză constituţională care ame­ninţă să slăbească cadrul juridic care stă la baza uniunii, scrie Financial Times. Decizia recentă a curţii constituţionale ger­mane ce nu ia în seamă o hotărâte anterioară a Curţii Euro­­pene de Justiţie cu privire la politica monetară a marcat cel mai direct şi semnificativ atac la adresa ECJ, susţin experţii.

În cadrul unei declaraţii de săptămâna trecută pe care un expert UE a caracterizat-o drept „un apel la ajutor“ ECJ a avertizat că ordinea juridică a blocului ar putea fi în pericol. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a anunţat că Bruxelles-ul analizează mai multe opţiuni, printre care o acţiune în instanţă împotriva Germaniei.

Însă cel mai direct pericol există în sud, unde Varşovia i Bu­dapesta sunt deja implicate în conflicte juridice cu Bru­xelles-ul, autoriăţile din aceste ţări putându-se simţi încura­ja­te de sfidarea formulată de curtea germană. Specialiştii se tem că şi alte ţări ar putea urma exemplul Poloniei şi Un­gariei.

Conflictul a adus imediat în centrul atenţiei cele două ţări, care şi-ar putea pierde drepturile de vot ca state membre ale blo­­cului. Politicienii partidului de guvernământ din Polonia, PiS, care a acuzat frecvent UE de depăşirea competenţelor în tim­pul unei bătălii de 5 ani privitoare la schimbările din sis­te­mul juridic polonez, au reacţionat rapid. Mateusz Mora­wie­cki, premierul polonez, a declarat că decizia curţii germane este „una dintre cele mai importante“ din istoria UE, sta­bi­lind că „ECJ nu are puteri nelimitate“.

Kees Sterk, judecător olandez în prezent preşedinte al European Network of Councils for the Judiciary, a declarat că se teme că guvernul polonez ar urma să se se simtă încurajat acum să ignore deciziile ECJ.

Guvernul ungar condus de premierul Viktor Orban nu are precedente majore de sfidare a deciziilor ECJ, însă Marta Pardavi, co-preşedinte al Hungarian Helsinki Committee, decizia germană are o importanţă majoră pentru guvernele care vor să nesocotească legislaţia UE.

Primul test al deciziei va veni în această săptămână, când ECJ se va pronunţa într-un caz privitor la regulile Ungariei privind azilul. O decizie preliminară arată că deşinerea migranţilor în zone de transit constituie „detenţie“, însă ministrul ungar al justiţiei Judit Varga a insistat că Ungaria respectă legislaţia UE şi internaţională. Pentru Varga, decizia germană a creat un precedent cât priveşte suveranitatea naţională.

BCE şi Berlinul încearcă acum să formulize reacţii la decizia curţii germane Experţii avertizează că lansarea unei proceduri de infringement împotriva Germaniei ar fi riscantă pentru că aceasta ar avea drept ţintă guvernul german.

Pentru mulţi politicieni, situaţia este îngrijorătoare. „Este în joc supremaţia legislaţiei UE, care, de exemplu, stă la baza pieţei comune şi dă investitorilor încrederea de a investi în toate colţurile Europei“, a declarat Manfred Weber, lider al Partidului Popular European în Parlamentul European.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO