Business Internaţional

Autoritatile britanice ii ancheteaza pe fostii actionari ai Chelsea

28.07.2003, 00:00 16

Institutia care reglementeaza piata britanica de capital a anuntat saptamana trecuta ca a inceput o investigatie in cadrul companiilor care detineau clubul de fotbal londonez Chelsea inainte ca acesta sa fie achizitionat de miliardarul rus Roman Abramovich.
"Informatiile colectate de la diverse surse ne-au determinat sa incepem aceste investigatii cu privire la natura si statutul anumitor actionari de la Chelsea Village", a declarat purtatorul de cuvat al autoritatii, David Cliffe.
"Toata aceasta investigatie a inceput inainte de oferta facuta de Chelsea  Ltd. si este nu are nici o legatura cu tranzactiile cu actiuni", a mai spus el. Chelsea Ltd. este este compania fondata de Abramovich pentru preluarea clubului de fotbal Chelsea Village.
In cele doua saptamani care au precedat anuntul oligarhului rus ca este dispus sa plateasca 220 de milioane de dolari pentru clubul Chelsea Village pretul actiunilor companiei a sarit cu 30%. Aceasta achizitie este cea mai mare tranzactie din istoria de pana acum a fotbalului britanic.
Cliffe a mai spus ca nu exista nici un proiect pentru a indrepta atentia catre compania lui Abramovich, Chelsea Ltd., adaugand ca investigatia nu va afecta derularea achizitiei clubului de fotbal.
Investigatia ar putea un efect negativ asupra actionarilor mari in companie, printre care Ken Bates, care detine 29,9%, Harding Estate, cu 21% si BSkyB, cu 9,9%, a spus Stephen Schlechter, de la Schlechter & Co., firma de consultanta a unora dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Marea Britanie.
In jur de sase companii off-shore detin aproape 3% din Chelsea Village, si potrivit legislatiei britanice, companiile care detin 3% sau mai mult din alte companii trebuie sa-si faca publici actionarii.
"In opinia mea, tranzactia nu va fi deloc afectata pentru ca ea a fost deja incheiata, dar ar putea avea efecte negative asupra persoanelor implicate", a mai spus Schlechter.
Daca din aceste documente rezulta ca aceste companii au actionat la unison cu alti actionari, atunci ar putea fi amendate.



Sibneft ofera dividende de un miliard de dolari
Compania petroliera Sibneft, a cincea ca marime din Rusia, a surprins pietele financiare printr-un anunt conform caruia va plati dividende semestriale in valoare de un miliard de dolari, ceea ce a determinat cresterea actiunilor sale la bursa cu 20%, transmite Reuters. Sibneft, care detine deja recordul pentru cel mai mare dividend anual din Rusia - 1,09 miliarde de dolari in 2002 - a indicat ca va plati 1,006 miliarde de dolari (0,21 dolari/actiune) pentru prima jumatate a anului 2003, pe baza rezultatelor operationale semestriale. "Plata dividendelor interimare este o consecinta a filozofiei noastre privind distribuirea profiturilor catre actionari", a declarat presedintele Sibneft, Eugene Shvidler, adaugand ca firma a rezervat o parte din beneficii pentru programul de investitii si acoperirea obligatiilor financiare. Cel mai important actionar al Sibneft, Roman Abramovici, guvernator al regiunii Ciukotka, a cumparat recent clubul englez de fotbal Chelsea. Compania rusa urmeaza sa fuzioneze in curand cu rivalul Iukos. Actiunile Sibneft au reactionat imediat dupa anunt, inregistrand o crestere de 20,2%, la 2,50 dolari, pe piata RTS, si, respectiv, de 7,9% pe piata cu o lichiditate superioara MICEX, unde erau tranzactionate la 74,20 ruble.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO