Business Internaţional

Austria a confirmat acordul privind "Schengen Air" cu România şi Bulgaria

Austria a confirmat acordul privind "Schengen Air" cu...

Autor: Alexandru Nanu

30.12.2023, 21:06 207

Austria a confirmat acordul privind "Schengen Air" cu România şi Bulgaria, care le va permite călătorilor din România şi Bulgaria să fie scutiţi de controlul de frontieră pentru călătoriile pe cale aeriană, informează Der Standard.

Austria a confirmat acordul cu România şi Bulgaria cu privire la "Schengen Air", intrarea fără control la frontieră pe calea aerului. După cum a confirmat sâmbătă pentru APA Ministerul de Interne, un text obligatoriu din punct de vedere juridic în acest sens a fost trimis vineri seara preşedinţiei spaniole a UE. România anunţase deja acordul cu câteva zile în urmă. Ziarul Kleine Zeitung a relatat anterior despre acest acord în ediţia online de sâmbătă.

Acordul înseamnă că, în viitor, călătorii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să zboare spre alte ţări ale UE prin terminale internaţionale. Paşapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliţiei.

Potrivit Ministerului de Interne, toate statele membre ale UE trebuie să aprobe mai întâi acordul înainte ca acesta să poată fi pus în aplicare. Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi, prin urmare, martie 2024, deoarece în această lună vor fi modificate programele de zbor.

În acelaşi timp, Ministerul de Interne a declarat că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen fără frontiere şi, prin urmare, nu există un termen limită.

Cele trei condiţii ale Austriei pentru acest acord au fost, de asemenea, prezentate în textul trimis. Acestea au fost o creştere a desfăşurării agenţiei UE de protecţie a frontierelor Frontex în România şi Bulgaria, precum şi bani de la Comisia Europeană pentru protecţia frontierelor externe ale acestor ţări, o întărire a controalelor la frontierele terestre şi acceptarea de către România şi Bulgaria a solicitanţilor de azil din Austria, în special din Afganistan şi Siria.

La 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea sistemului Schengen fără frontiere pentru a include România şi Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanţi de azil. De asemenea, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen. (APA, 30.12.2023)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO