Business Internaţional

Aurul ramane investitia favorita in vremuri tulburi

25.03.2004, 00:00 18



Lichidarea liderului spiritual al Hamas, seicul Ahmad Yassin, de catre armata israeliana, dupa atentatele de la Madrid si Bagdad, a alimentat din nou temerile de noi atacuri teroriste in toata lumea. Cel care a avut de castigat a fost metalul galben, care joaca in continuare rolul sau traditional de refugiu, potrivit publicatiei franceze Le Figaro.



Dupa o usoara corectie care a avut loc la mijlocul lunii ianuarie, pretul aurului a inceput din nou sa urce. Pe piata londoneza, aurul a atins in dimineata zilei de marti o cotatie de 418,30 dolari/uncie, cel mai inalt nivel din ianuarie 2003, cand metalul galben se tranzactionase la un pret de 430 dolari - maximul ultimilor 15 ani. Ieri, cotatia urcase pana la 420 dolari/uncie.



"Terorismul este unul din cei trei factori care contribuie la cresterea pretului aurului. Pretul profita si de pe urma anticipatiilor privind o noua depreciere a dolarului", explica Kamal Naqvi, analist la Barclays Capital.



"Pe de alta parte, scaderea dolarului fata de celelalte monede asiatice ar fi suficienta pentru a determina cresterea pretului aurului, chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) va decide, la randul sau, sa intervina pentru a-si apara moneda de cotatii apropiate de intervalul 1,30-1,35 dolari", a mai estimat Naqvi.



Pretul aurului este in general strans legat de nivelul dolarului, deprecierea bancnotei verzi determinand majorarea cererii pentru metalul galben si ieftinirea acestuia pentru investitorii din afara Statelor Unite.



Al treilea factor se refera la noua cadere a pietelor financiare, legata, din nou, de tensiunile pe plan international, dar si de temerile privind nivelul cresterii economice.



In ultimii trei ani, piata aurului a castigat cel mai mult de pe urma realocarilor de resurse provocate de slabiciunea burselor de valori. Astfel, la inceputul anului 2001, aurul nu valora decat 255 dolari/uncie.



Pe termen mediu, observatorii raman totusi prudenti. Pe de o parte, piata aurului ar trebui sa beneficieze de pe urma noului acord incheiat intre bancile centrale europene, care reglementeaza vanzarile de aur pentru urmatorii cinci ani. Limita maxima prevazuta s-a majorat de la 400 la 500 tone pe an, pana in anul 2009, eliminand posibilitatea vanzarilor de mare valoare, care sa stimuleze operatiunile speculative pe termen scurt.



In acelasi timp, cererea pentru metalul galben ramane slaba. Statele asiatice, si in special India, cel mai mare importator, solicita o cantitate destul de mare de aur, fiind "sezonul" casatoriilor in randul populatiei hinduse. Aici, pretul este destul de scazut, in jurul valorii de 400 de dolari/uncie.





BCE se razgandeste



Euro s-a depreciat ieri fata de dolar, dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca banca ar putea diminua dobanda de referinta chiar de luna viitoare, in cazul in care previziunile privind cresterea consumului privat si a cererii interne in ansamblu nu se confirma.



Moneda europeana a scazut ieri la 1,2283 dolari, de la cotatia anterioara de 1,2338 dolari. Yenul a urcat la cel mai inalt nivel din ultima luna fata de dolar, tranzactionandu-se la 106,19 yeni/dolari, fata de cotatia anterioara de 106,76 yeni/dolar.



"Este prima data cand Trichet vorbeste de riscul revizuirii in sens negativ a unor indicatori, si arata ca BCE isi poate schimba parerea referitoare la mentinerea dobanzilor la acelasi nivel", spune Lee Ferridge, analist la Rabobank Groep. "Daca indicele Ifo va scadea, piata se va astepta la o reducere a dobanzii in luna aprilie", a adaugat Ferridge.





Petrolul urca



Pe piata londoneza, pretul petrolului a atins maximul ultimei saptamani, dupa ce un incendiu izbucnit la o conducta din sudul Irakului a alimentat temerile ca exporturile celui de-al doilea detinator de rezerve petroliere vor fi intrerupte.



La International Petroleum Exchange, petrolul cu livrare in mai a crescut cu 29 de centi, sau 0,9%, la 33,60 dolari/baril, cel mai ridicat pret din 15 martie, pentru ca apoi sa se retraga la 33,38 dolari.



La New York Mercantile Exchange, petrolul s-a tranzactionat la un pret maxim de 37,60 dolari/baril, in crestere cu 15 centi fata de sedinta anterioara.



Intreruperea exporturilor Irakului ar putea conduce la noi cresteri ale preturilor petrolului, care deja au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 13 ani.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO