Business Internaţional

Aurul, mai putin valoros decat se asteptau investitorii

21.07.2006, 19:52 14

Valoarea aurului a scazut la bursa de marfuri din Londra, contrar estimarilor facute la jumatatea lunii iunie de investitori, potrivit carora pretul va creste cu 100 de dolari (80 de euro) pe uncie, informeaza Bloomberg.
Aurul a atins in luna mai un varf istoric de 730,4 dolari (584 de euro), in mare parte datorita majorarii pretului petrolului, care a determinat investitorii sa cumpere metalul ca protectie impotriva cresterii inflatiei.
In luna iunie a acestui an, a scazut la aproximativ 542 de dolari (433 de euro) pe uncie, dupa ce investitorii au renuntat la metalul galben de teama ca preturile nu reflecta raportul real dintre cerere si oferta. Cu toate acestea, saptamana aceasta, la inchiderea bursei, aurul a crescut cu 19% fata de pretul practicat luna trecuta, dupa ce a fost cumparat de investitori pentru a se asigura in urma violentelor care au avut loc in Orientul Mijlociu.
"Aurul si-a revenit fata de luna trecuta, ceea ce inseamna ca a avut o perioada favorabila. Cu toate acestea, majoritatea vestilor rele despre evenimentele petrecute in Orientul Mijlociu se reflecta inca in pretul aurului", a declarat Ross Norman, director al site-ului TheBullionDesk.com.
Aurul pentru livrare imediata a scazut cu 3,17 dolari (2,53 euro), sau 0,5 procente, ajungand sa fie cotat la bursa din Londra cu 639,58 de dolari (511,4 euro) pe uncie.
Conform spuselor lui Norman, piata aurului este preceputa ca una cu un grad mare de volatilitate. "Toate marfurile de baza fluctueaza, ceea ce demonstreaza incertitudinea continua in legatura cu directia ratei dobanzii in Statele Unite ale Americii, dar si cu pretul petrolului si cu valoarea dolarului", a mai spus Norman.
"Exista indicatori economici din afara SUA care vor determina pretul dolarului si mai nou pe cel al aurului", a declarat Ron Cameron, analist in cadrul Ord Minnett din Sydnei.
SI celelalte metale pretioase pentru livrare imediata au suferit scaderi ale pretului la Londra. Argintul a scazut cu 3 centi, sau 0,3%, pana la 11,10 dolari pe uncie (8,87 euro/uncie), paladiul a scazut cu 1 dolar sau 0,3% pana la 312 dolari ( 249 euro), in timp ce platina s-a micsorat cu 0,1%, de pana la 1.222 dolari (977 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO