Business Internaţional

Aurul, la maxim de 7 ani

05.02.2003, 00:00 9

Pretul aurului a atins, ieri, cel mai mare nivel din ultimii sapte ani, de 376,5 dolari pe uncie, investitorii achizitionand metalul pretios ca forma de precautie inaintea discursului secretarului american de Stat, Colin Powell, in fata Consiliului de Securitate al ONU, informeaza Reuters.
La deschiderea sedintei bursiere din New York, aurul era cotat la 375,25 dolari pe uncie, fata de pretul de inchidere din sesiunea precedenta, de 371,10 dolari pe uncie.
Oficialul american prezinta astazi dovezi cu privire la activitatea de inarmare derulata de autoritatile de la Bagdad. Administratia SUA sustine ca poate demonstra ca Irakul a ascuns in fata inspectorilor ONU o parte din armele chimice pe care le detine.
"Atmosfera pe piete este destul de tensionata inaintea discursului lui Colin Powell, pentru ca acesta ar putea fi un moment decisiv cu privire la declansarea unui razboi impotriva Irakului", a aratat analistul David Thurtell, de la Commonwealth Bank din Sydney.
Aurul s-a apreciat cu aproape zece procente, de la inceputul anului. Principalii factori care au condus la aceasta ascensiune sunt amenintarea declansarii unui conflict militar in Orientul Mijlociu, scumpirea petrolului, deprecierea dolarului american si declinul burselor.
La acestea se adauga si tensiunile internationale iscate din cauza programelor nucleare derulate de Coreea de Nord.
In acelasi timp, platina a atins cele mai ridicate preturi din ultimii 23 de ani, fiind tranzactionata cu peste 700 de dolari pe uncie.
Pe piata din New York, valoarea metalului pretios a urcat, marti, pana la 704 dolari pe uncie, dupa ce a incheiat sedinta precedenta la un pret de 698 dolari pe uncie.
Acest metal s-a scumpit cu peste 17%, de la inceputul anului, ca urmare a cresterii cererii din sectorul auto, a deficitului de rezerve pe piata si a temerilor privind diminuarea productiei principalelor state exportatoare de platina.
Saptamana trecuta, presedintele american George W. Bush a cerut intensificarea cercetarilor pentru producerea de electricitate fara poluarea mediului inconjurator. Platina este o componenta importanta in acest proces, iar liderul SUA a aratat ca tehnologia respectiva ar slabi dependenta Statelor Unite de importurile de petrol. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO