Business Internaţional

Aterizare dura pentru economiile baltice

28.08.2008, 19:27 11

Economiile celor trei state din regiunea baltica se indreapta catre o lunga perioada de dificultati economice pe fondul scaderii continue a preturilor proprietatilor imobiliare si al evolutiei dezamagitoare a pietelor de export, conform unui raport al SEB, a doua banca din regiune ca marime, scrie Bloomberg.
Economia Estoniei se va contracta cu 2% anul acesta, inainte de a-si reveni in 2009, cea a Letoniei va creste cu 0,3%, pe cand cea a Lituaniei se va aprecia cu 5,5%.
Incetinirea ritmului de crestere al Produsului Intern Brut vine dupa ce perioada de boom condusa de cresterea record a pietei creditelor, care a avut ca efect avansul preturilor de pe piata imobiliara din zona baltica s-a incheiat, in prezent rata in urcare a inflatiei limitand puterea de cumparare a populatiei.
Economiile Letoniei si Estoniei sunt mai afectate decat cea a Lituaniei, dat fiind ca sectorul imobiliar si piata creditelor din cele doua tari au fost mai active. In Estonia PIB-ul s-a diminuat cu 1,4% in trimestrul doi, cea mai puternica scadere din ultimii 14 ani.
Aceasta a fost cea de-a doua economie a Uniunii Europene care a intrat in recesiune de la inceputul inaspririi conditiilor de creditare de pe pietele financiare, dupa Danemarca. Consumatorii au reactionat la schimbarile din economie mai repede decat se asteptau analistii in primavara, in parte pe fondul preturilor mari la carburanti si la alimente si pe de alta parte deoarece acestia s-au concentrat mai mult pe economisire.
In 2009 Letonia este asteptata sa aiba o crestere economica de 1,5%. Pentru Estonia se previzioneaza o crestere similara, pe cand pentru Lituania este estimata o crestere a Produsul Intern Brut de 4%, economia ameliorandu-si starea maladiva, insa nivelul de crestere ramanand sub cel potential de 6%-7%, conform SEB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO