Business Internaţional

Asiguratorii platesc despagubiri de 2 mld. $ pentru WTC

25.05.2007, 16:59 73

Sapte companii de asigurari au cazut de acord sa plateasca suma suplimentara de 2 mld. dolari (1,49 mld. euro) dezvoltatorului Larry Silverstein drept despagubiri dupa atentatele de la World Trade Center din 2001, incheind astfel o disputa ce dureaza de sase ani, scrie Bloomberg.
Guvernatorul statului New York, Eliot Spitzer si Eric Dinallo de la Insurance Superintendent au anuntat decizia printr-o conferinta de presa tinuta in Manhattan. Acordul va ridica la aproximativ 3,39 mld. euro (4,55 mld. dolari) suma pe care Silverstein si Autoritatea Portuara din New York si New Jersey o vor primi ca despagubiri.
Silverstein, proprietarul de drept al World Trade Center, a dat in judecata companiile de asigurari la numai o luna dupa atacul terorist din 11 septembrie 2001. Acordul va oferi dezvoltatorului si Autoritatii Portuare, detinatoarea terenului, banii necesari reconstructiei zonei denumite acum "Ground Zero". Asiguratorii au platit deja circa 1,90 mld. euro. "Acesta este un important pas inainte", a spus Spitzer. "Esential este faptul ca acum avem circa 1,9 mld. euro pentru reconstructie."
Cei sapte asiguratori care au fost de acord sa plateasca cele 2 mld. dolari sunt Travelers, Zurich American Insurance, Swiss Reinsurance, Employers Insurance Company of Wausau, Allianz Global Risks U.S. Insurance, Industrial Risk Insurers si Royal Indemnity, a spus Spitzer.
Compania Travelers este al doilea asigurator comercial din Statele Unite. Swiss Reinsurance, cu sediul in Zurich, este cel mai mare reasigurator mondial, iar Allianz, din Munich, este cel mai mare asigurator din Europa.
Acordul "rezolva pe drept si fara drept de contestare toate disputele privind Swiss Reinsurance si WTC", a spus Roger Ferguson, presedinte al Swiss Re America. Acordul va refinanta "renasterea Manhattanului", a mai spus el.
"Travelers au fost total implicati in efortul de reconstructie a locatiei fostului World Trade Center si suntem multumiti ca au fost rezolvate si ultimele dispute", a spus Marlene Ibsen, purtatoarea de cuvant a companiei.
Desi aproape s-a ajuns la suma maxima posibila, "pentru noi beneficiul sta in faptul ca acum avem ceva sigur", a spus Andreas Shell, coordonatorul de crize al Allianz. "Suntem capabili sa concluzionam ceva care a durat cinci ani si jumatate, ceea ce poate pune in dificultate o companie."
Shell a spus ca nu este ingrijorat ca acest caz ar putea oferi asiguratilor motive sa ceara polite mai mari decat au platit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO