Business Internaţional

Asiguratorii germani vor plati amenzi importante

23.07.2003, 00:00 22



Sectorul fragil al asigurarilor din Germania primeste o noua lovitura, dupa ce luni seara treisprezece din cele mai mari companii au fost gasite vinovate de fixarea preturilor.



Bundeskartellamt (autoritatea care reglementeaza concurenta) a inceput acum un an o ancheta privind fixarea a preturilor de catre companiile de asigurari germane. Conform unor surse familiare cu investigatiile, asiguratorii germani vor avea de platit amenzi intre cateva sute si cateva milioane de euro.



Fixarea preturilor este o procedura ilegala prin care una sau mai multe companii dintr-un anumit sector de activitate fixeaza de comun acord pretul sau procentul cu care acesta se va modifica. Astfel, concurenta este distorsionata si isi pierde eficienta, deoarece pretul nu mai este dictat de catre fortele pietei.



Allianz si Gerling, cei mai importanti jucatori pe piata asigurarilor, vor fi cel mai mult afectati, desi luni reprezentantii celor doua companii declarasera au fost constituite provizioane pentru a se acoperi impotriva riscului de a fi amendati.



Alte companii care au fost puse sub acuzare au fost Victoria, o filiala a Munich Re; AMB Generali; Axa; Gothaer; Provinzial Dusseldorf si Sparkassenversicherung Stuttgart.



In seara zilei de luni, Allianz, liderul pe piata germana a asigurarilor, a declarat: "Am schimbat sistemul si am adus manageri responsabili cu problemele care tin de concurenta".



Pentru compania Gerling insa, vestea proasta nu putea veni intr-un moment mai nepotrivit. Grupul, care in ultimele luni s-a straduit sa supravietuiasca, urmeaza sa obtina noi capitaluri din partea clientilor sai industriali. Acestia s-au angajat sa investeasca peste 75 milioane de euro. In acest timp, agentia de rating Standard & Poors a amanat modificarea ratingului de la BB-plus la BBB-minus pana in momentul cand angajamentele investitorilor vor deveni realitate. Decizia agentiei de rating este cruciala pentru Gerling, care ar putea sa-si puna in practica noi strategii de dezvoltare.



HDI, asiguratorul numarul trei al Germaniei, a declarat ca nu a fost afectat de decizia autoritatilor.



Bundeskartellamt va da "verdictul" in aceasta saptamana. Companiile de asigurari vor putea raspunde acuzatiilor pana la sfarsitul lunii august, moment dupa care autoritatea va stabili cuantumul amenzilor, care ar putea ajunge pana la 500.000 de euro de companie.



In luna aprilie, Bundeskartellamt a amendat sase companii producatoare de ciment, acestia trebuind sa plateasca in total suma de 661 milioane de dolari.



"Vina" asiguratorilor este ca in anul 1999, la o intalnire a GDV (Asociatia Asiguratorilor din Germania), acestia au cazut de acord asupra procentului cu care vor creste primele aferente asigurarilor impotriva incendiilor. Companiile de asigurari au declarat insa ca decizia de crestere a primelor de asigurare a fost luata cu scopul de a recupera din pierderile inregistrate in ultimii ani.



Cazul ar putea fi preluat de catre procurorii publici, iar clientii afectati vor putea lua drumul tribunalului pentru a recupera sumele platite in plus.



Hotararea Bundeskartellamt apare pe fondul luptei sectorului asigurarilor din Germania de a restabili increderea clientilor, dupa ce luna trecuta compania de asigurari de viata Mannheimer Lebensversicherung a fost declarata insolvabila. Un sondaj realizat de publicatia Welt am Sonntag arata ca 52% din populatie si-a pierdut increderea in asiguratorii de viata.



Companiile din sectorul asigurarilor inca mai sufera de pe urma erodarii capitalurilor din ultimii doi ani, cauzata de scaderea drastica a cotatiilor la burselor de valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO