Business Internaţional

Asiguratorii europeni, in criza?

18.11.2002, 00:00 10

In contextul in care multe companii de asigurari europene sunt nevoite sa faca fata unor presiuni financiare fara precedent cauzate de caderea pietelor bursiere si cresterea cererilor de despagubire, noul presedinte al Swiss Re, John Coomber, spune ca societatea de reasigurare pe care o reprezinta intentioneaza sa joace un rol major in stavilirea crizei acestui sector de servicii financiare.



"Principala dificultate in acest moment este legata de problemele de capital care afecteaza intreg sectorul asigurarilor", a spus veteranul de la Swiss Re la sfarsitul sptamanii trecute. "Intentionam sa facem fata cu brio acestei crize".
Swiss Re este a doua companie de reasigurari din lume. Rezervele de capital ale companiilor de asigurari au fost erodate dramatic de scaderea valorii portofoliilor de titluri ale acestora si de cresterea pierderilor sectorului corporatist, in ansamblu, astfel incat acestea se vad nevoite sa transmita mai multe contracte reasiguratorilor ca Swiss Re. Aceasta tendinta a generat cresterea comisioanelor pe care reasiguratorii le percep pentru acoperirea acestor riscuri. "Rolul nostru este de a reduce riscurile pe care le administreaza companiile de asigurari, iar aceasta este o perioada benefica pentru noi", explica Coomber.
Avertismente referitoare la criza iminenta spre care se indreapt sectorul european al asigurarilor sunt din ce in ce mai frecvente. Rapoartele zilnice anunta scaderea cursurilor bursiere, declasari ale ratingului de credit si restructurari sau crize de management la companii de renume ca Swiss Life, cel mai mare asigurator elvetian, Royal & Sun Alliance, din Marea Britanie, sau Scor SA din Franta. In ultima vreme noi semnale de ingrijorare apar sub forma studiilor publicate de compania de consultanta Goldman Sachs si de agentiile de rating Fitch si Moody's, care sugereaza probleme de solvabilitate in randul companiilor germane de asigurare de viata, estimeazand ca o treime din cele 118 firme germane vor da faliment din cauza castigurilor scazute de pe pietele de capital.
Desi Swiss Re este printre cele mai solide companii de reasigurare din lume, fiind intrecuta doar de liderul mondial Munich Re, aceasta a fost de asemenea afectata de recesiunea acestui sector, problema reflectata mai ales in degradarea ratingului sau de la cotatia AAA, de catre agentiile internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO