Business Internaţional

Arcelor isi reduce investitiile si personalul

27.01.2003, 00:00 15

Arcelor, cel mai important producator mondial de otel, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca isi va reduce investitiile si va elimina capacitatile necompetitive la uzinele care produc otel plat, ceea ce va conduce la desfiintarea unor locuri de munca.
Anuntul companiei a intervenit dupa o reuniune a consiliului sau de administratie, ocazie cu care au fost discutate concluziile unui studiu strategic despre competitivitatea centrelor sale europene de productie.
Aproximativ 200 dintre angajatii uneia dintre uzinele vizate, Cockerill Sambre din apropierea localitatii belgiene Liege, au participat la o demonstratie in fata sediului Arcelor.
Federatia Metalurgistilor Europeni (EMF) a indicat ca o eventuala inchidere a uzinei ar insemna disponibilizarea a mii de salariati.
Pe langa uzina din Belgia, masurile de restructurare ar putea viza si centrele Eisenhuettenstadt si Bremen din Germania, precum si uzina franceza de la Florange.
Arcelor, rezultat din fuziunea companiilor Usinor (Franta), Aceralia (Spania) si Arbed (Luxemburg), doreste sa-si concentreze principalele activitati in uzinele cele mai competitive si unde costurile sunt cele mai reduse, aflate in apropierea marii.
Grupul isi diminueaza investitiile la centrele aflate in interiorul continentului deoarece transportul materiei prime si al produselor din otel de pe coasta ii mareste costurile.
Arcelor are o forta de munca de 106.000 de persoane, vanzari anuale de circa 27 miliarde de euro (29,12 miliarde de dolari), iar productia sa din 2002 a atins circa 44 milioane de tone de otel.
Potrivit studiilor facute, grupul are o supracapacitate de productie de peste 2 mililoane de tone de otel brut si peste 6 milioane de tone de otel sunt nerentabile. Arcelor refuza sa estimeze care vor fi consecintele sociale exacte ale  inchiderilor. In prezent peste 5.000 de persoane lucreaza in furnale, fara sa mai vorbim de angajatii indirecti. Chiar daca masurile vor fi luate treptat, Arcelor nu exclude declansarea unui adevarat soc social. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO