Business Internaţional

Arabia Saudită ţine de preţul petrolului pentru a susţine creşterea cheltuielilor publice

Arabia Saudită ţine de preţul petrolului pentru a susţine creşterea cheltuielilor publice

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, va încerca să menţină preţul petrolului la aproxi­mativ 100 de dolari pe baril

Autor: Andreea Mindrila

18.01.2012, 00:03 772

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, va încerca să menţină preţul petrolului la aproxi­mativ 100 de dolari pe baril, cu o treime mai mare decât nivelul de 75 de dolari anunţat în 2008 de regele Abdullah ca fiind "preţul corect". Acesta este un semn că Arabia Saudită are nevoie de venituri suplimentare din petrol pentru a susţine creşterea cheltuielilor publice, scrie Financial Times.

Ministrul saudit al petrolului Ali Naimi a declarat că Arabia Saudită intenţionează să menţină preţul "aurului negru" la o valoare de trei cifre.

"Intenţia şi speranţa noastră este să stabilizăm preţul petrolului, menţinându-l la aproximativ 100 de dolari pe baril. Dacă suntem capabili, atât ca producători, cât şi din postura de consumator, să stabilim o medie de 100 de dolari pe baril, cred că economia mondială ar fi într-o situaţie mai bună", a afirmat Naimi pentru CNN.

Preţul petrolului destinat pieţei americane oscilează în jurul valorii de 100 de dolari pe baril, iar cel al ţiţeiului Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, în jurul a 111 dolari pe baril. Trendul cotaţiilor este de creştere pe fondul accentuării tensiunilor dintre Occident şi Iran în privinţa programului nuclear al Teheranului.

Ţinta de preţ revizuită de Arabia Saudită este o măsură a creşterii cheltuielilor publice ca urmare a primăverii arabe.

"Saudiţii trebuie să mărească nivelul cheltuielilor publice pentru ca populaţia să fie liniştită şi să se prevină în acest mod protestele", spune Carsten Fritsch, analist petrolier la Commerzbank.

Regele Abdullah a anunţat anul trecut implementarea a două programe populiste, care includ majorarea cheltuielilor publice, în valoare de 129 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din veniturile din petrol ale ţării. Această generozitate nu i-a mulţumit pe activiştii democraţi, care au fost furioşi că pachetul de măsuri nu a inclus şi reforme.

Cheltuielile bugetare ale regatului saudit se vor majora cu 19% în acest an, estimează Jadwa, o companie de investiţii din capitala Riyadh, cea mai mare creştere din ultimii şase ani.

Arabia Saudită nu este singura care a acţionat astfel, Emiratele Arabe Unite, Iran şi Irak majorând preţul barilului de petrol până la un nivel cuprins între 80 şi 100 de dolari, potrivit estimărilor FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO