Business Internaţional

Arabia Saudită ar putea confisca 800 de miliarde de dolari din averea prinţilor corupţi şi ar putea declanşa o nouă criză mondială

Arabia Saudită ar putea confisca 800 de miliarde de...

Autor: Alex Ciutacu

08.11.2017, 14:10 1694

Guvernul saudit încearcă să confişte bani şi alte active în valoare de 800 de miliarde de dolari în marea represiune pornită împotriva corupţilor din elita regatului, potrivit unor surse familiarizate cu situaţia, arată MarketWatch.

Mai mulţi oameni de business de top se numără printre cei care au fost arestaţi în ultimele zile, de când autorităţile saudite au lansat marea represiune sâmbătă, reţinând mai mult de 60 de prinţi, oficiali şi alţi saudiţi proeminenţi.

Banca centrală a statului, Autoritatea Monetară a Arabiei Saudite, anunţă că a îngheţat conturile bancare ale „persoanelor de interes” şi că mutarea vine „în răspuns la cererea depusă de Procurorul General în cadrul urmăririi penale”.

Această „curăţenie generală” este cea mai mare extinsă din istoria recentă a regatului. Prinţul Mohammed bin Salman, fiul regelui Salman, a ajuns la tron în luna iunie şi încă de atunci a întreprins acţiuni pentru a-şi consolida puterea.

Blocajul poate duce la retragerea de active deţinute de saudiţii acuzaţi de corupţie din mai multe businessuri la nivel mondial, ceea ce poate genera o criză de capital.

Prinţul susţine că îndepărtarea corupţiei de la cel mai înalt nivel este o acţiune necesară pentru a depăşi ceea ce a fost pentru prea mult timp o economie dependentă de petrol.

Guvernul a transmis că activele acumulate prin corupţie vor deveni proprietatea statului, valoarea acestor active fiind estimată la 800 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO