Business Internaţional

Arabia Saudită a depăşit Rusia şi a devenit cel mai mare producător de petrol

Arabia Saudită a depăşit Rusia şi a devenit cel mai mare producător de petrol

Arabia Saudită este ţara cu cele mai mari rezerve de petrol. Foto Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

21.05.2012, 00:02 1007

Arabia Saudită a devenit în luna martie cel mai mare pro­ducător de petrol la nivel mondial, devansând Rusia, pen­tru prima dată în ultimii şase ani.

Performanţa vine după ce Arabia Saudită şi-a majorat pro­ducţia de petrol până aproape de maximul ultimilor 31 de ani în încercarea de a compensa redu­cerea livrărilor de către Iran, po­trivit datelor Joint Data Organi­zation Initiative (JODI), citate de Bloomberg.

Producţia de petrol a urcat în luna martie cu 0,7%, la 9,923 milioane de barili pe zi, al doilea cel mai mare nivel de după cel puţin 1980. Producţia Rusiei din aceeaşi perioadă s-a situat la 9,920 milioane de barili pe zi.

De asemenea, tot în martie, Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol al lumii, a majorat exporturile cu 3%, la 7,7 milioane de barili pe zi, maximul ultimilor cinci ani.

Arabia Saudită este de asemenea ţara cu cele mai mari rezerve de petrol. Ea are rezerve de 265 miliarde de barili, despre care se estimează ca vor fi consumate în următorii 72 de ani.

În aceeaşi perioadă, expor­turile Iranului au scăzut cu 4%, la 2,24 milioane barili.

JODI este o unitate a Fo­rumului Internaţional de Ener­gie (IEF), care reuneşte naţiuni ce asigură peste 90% din cererea şi oferta globală de petrol şi gaze naturale. JODI culege datele de la membrii IEF.

Ministerul Energiei din Rusia a estimat că producţia zilnică de petrol a ajuns la 10,36 milioane barili în martie, dar această cifră include producţia de ţiţei precum şi cea de con­densat, potrivit JODI.

Recent realesul preşedinte al Rusiei Vladimir Putin spunea în octombrie 2008 că Rusia trebuie să producă peste 10 milioane de barili pe zi, timp de cel puţin un deceniu.

Japonia, India şi importatorii europeni caută acum noi fur­nizori, deoarece de la 1 iulie va începe un embargo asupra pe­tro­lului din Iran. Arabia Saudită

şi-a extins producţia pentru a nu lăsa preţurile să crească necon­trolat.

Ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, declara la 13 martie că vrea să vadă preţul ţiţeiului la 100 dolari pe baril. Preţul unui baril de petrol Brent a atins la sfârşitul săptămânii trecute cel mai mic nivel al ultimelor şase luni, de aproape 107 dolari, de-oa­rece pieţele se tem că Grecia va părăsi zona euro, ceea ce va reaprinde criza economică şi va determina cererea să scadă. La New York, petrolul destinat pie­ţei americane, cu termen de livrare pentru luna iunie, se tranzacţiona la aproape 91,5 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO