Business Internaţional

Aprecierea monedei unice starneste ingrijorare in randul oficialilor europeni

05.03.2008, 17:23 11

"In conditiile actuale suntem preocupati de schimbarile excesive ale ratei de schimb valutar", a declarat ministrul de finante luxemburghez Jean-Claude Juncker, care a condus la inceputul acestei saptamani o sedinta a omologilor sai din zona euro, a carei principala tema de discutie a fost evolutia monedei unice, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, Andrej Bajuk, ministrul de finante al Sloveniei, tara care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, spune ca aprecierea monedei europene "nu este foarte incurajatoare" pentru statele membre.
In ultimul an, euro a urcat cu 16% in fata monedei americane, atingand luni un record de 1,5275 de dolari si amenintand sa scada rata exporturilor europene tocmai in momentul in care criza subprime ameninta cresterea economica globala.
Avansul monedei europene ar putea determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa ia o decizie in sensul reducerii ratei dobanzii de referinta, chiar si in situatia in care inflatia se afla la un maxim al ultimilor 14 ani. Presedintele BCE Jean-Claude Trichet afirma insa ca un rol important il joaca politica monetara a Statelor Unite.
"In situatia actuala consider ca fiind foarte importante declaratiile autoritatilor americane - printre care si secretarul trezoreriei si presedintele SUA - conform carora politica dolarului forte este in interesul Statelor Unite", a spus Trichet.
"Este evident ca Trichet a reactionat la ratarea tintei valutare. Nu este semnalul unei interventii sau un semn clar de relaxare a politicii monetare, insa aceasta interventie ar putea accelera dezbaterile privind reducerea dobanzii de referinta", considera economistul-sef pentru Europa al Royal Bank of Scotland, Jacques Cailloux. Situatia este alarmanta, in conditiile in care "ministrii de finante nu au mai afirmat niciodata ca ar fi ingrijorati de o asemenea situatie", a afirmat Juncker.
Premierul francez Fran?ois Fillon spune ca exista "o problema de corespondenta intre euro si dolar", ministrul de finante al Frantei, Christine Lagard, adaugand ca "exista un prag psihologic; valoarea de 1,50 de dolari are un caracter simbolic".
Noile reactii vin in contextul in care Niut Wellink, membru al consiliului BCE, declara pe 27 februarie ca aprecierea monedei europene la 1,45 dolari nu a afectat exporturile si ca economia poate face fata unei rate mai mari de schimb valutar.
Dezvoltarea economica din Europa incetineste insa, in conditiile in care SUA sunt in pragul unei recesiuni.
Comisia Europeana a redus saptamana trecuta estimarea de crestere economica a zonei euro de la 2,2% la 1,8% si a modificat previziunea privind inflatia, de la 2,1% la 2,6%. "Suntem intr-o situatie dificila, dominata de incertitudini, mai ales pe fondul vestilor proaste care vin din SUA", a afirmat comisarul european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia.
Ministrul de finante olandez Wouter Bos crede totusi ca "ritmul de crestere economica al tarilor UE este destul de ridicat si inca inspira incredere mediului de afaceri".
Acesta este printre putinii oficiali care afirma ca nu este ingrijorat de aprecierea euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO