Business Internaţional

Aprecierea euro da peste cap redresarea Europei

Aprecierea euro da peste cap redresarea Europei
14.09.2009, 00:00 41

Moneda euro, care da semne ca isi revine din cea mai dificilacriza din scurta sa existenta, s-a apreciat la sfarsitul saptamaniitrecute in raport cu dolarul pana la o valoare record pentru acestan, scrie Wall Street Journal.

Aceasta evolutie pozitiva nu este insa un motiv de bucuriepentru zona euro, care numara in prezent 16 membri.

Moneda unica europeana a urcat pana la un raport de schimb de1,46 dolari pentru un euro la sfarsitul saptamanii trecute, iaranalistii estimeaza ca in lunile viitoare cursul de schimb se vastabiliza in jurul a 1,5-1,55 dolari pentru un euro. Moneda unica,acum in varsta de zece ani, a castigat peste 16% din martie, momentin care actiunile companiilor listate la bursa au inceput sacreasca dupa ce atinsesera un nivel minim istoric.

Dezavantajele unui euro puternic

Aprecierea monedei euro ar putea avea efecte secundare - cel maiputernic aceasta crestere urmand sa se resimta la nivel deexporturi, care vor fi mai scumpe si astfel exportatorii europeni,dezavantajati. Evolutia pozitiva a monedei ar putea complica si maimult dezbaterile privind posibilitatea ca Banca Centrala Europeanasa majoreze dobanda de politica monetara (1% acum) pentru a preveniinflatia.

Daca euro continua sa urce in raport cu principalele monede, arputea pune in pericol revenirea din criza a economiei zonei euro,afectand atractivitatea exporturilor europene pentru cumparatoriiinternationali.

"Daca efectele crizei financiare si cresterea modesta aeconomiei europene ingreuneaza managementul monetar si fiscal,acest lucru se va repercuta asupra abilitatii euro de a devenimoneda pentru rezerve valutare pe termen lung", este de parereGeorge Magnus, economist-sef in cadrul UBS din Londra.

Cea mai mare economie a blocului, Germania, are o economie alcarei principal motor de crestere il reprezinta exporturile. Inconditiile in care au aceeasi moneda, statele membre ale zonei euronu au optiunea de a actiona in vederea deprecierii monedeinationale pentru a ajuta exporturile sau pentru ca datoriile masivesa devina mai usor de "suportat".

BCE, tinuta in sah de evolutia euro

O apreciere puternica a monedei euro ar putea lasa BancaCentrala Europeana in imposibilitatea de a actiona. Banca trebuiesa gaseasca o solutie de echilibru care sa impiedice inflatia saexplodeze, dar care sa favorizeze dezvoltarea economica. O monedaeuro mai puternica ar ingreuna misiunea BCE de a majora dobanda depolitica monetara, masura considerata necesara de unii specialisti,dar care ar putea conduce la o majorare a inflatiei. O crestere aratei dobanzii de referinta si o moneda euro puternica ar puteaimpiedica revenirea celor mai slabe economii europene si exacerbadiferentele dintre avantajele si dezavantajele pe care le arevechiul continent.

In ultima perioada, bancherii centrali din Statele Unite siEuropa au promis sa nu se grabeasca in a majora ratele dobanziipentru a se asigura ca eforturile lor vor avea efect asupraeconomiei mondiale, care va reusi sa iasa din criza. Evolutiapietelor financiare sugereaza ca investitorii se asteapta caprimele majorari ale ratelor dobanzii sa aiba loc varaviitoare.

Unii observatori sunt insa de parere ca o amanare atat deindelungata ar putea conduce la o majorare a inflatiei, care aranula practic castigurile investitorilor si ar majora costurile decreditare pentru guverne.

Acest pericol ar putea indemna BCE sa actioneze mai repede decatomoloagele sale, potrivit specialistilor. La nivel mondial, unelebanci au inceput deja sa majoreze dobanzile. Luna trecuta bancacentrala a Israelului a devenit prima banca centrala care a ridicatstacheta ratei dobanzii de referinta de la 0,5% la 0,75%, in partedin cauza temerilor ca inflatia ar putea creste.

O inflatie mai ridicata ar avea un efect pozitiv asuprainvestitiilor denominate in euro, veniturile fiind astfelmajorate.

Pericolul este ca o rata a dobanzii mai ridicata sa afectezeeconomiile in dezvolatre, astfel incat consumatorilor sa li serestranga mai mult accesul la credite si astfel sa fie nevoiti sacheltuie mai putin.

Reducerea consumului se va resimti la nivelul intregii economiia statului si ulterior a blocului.

Deprecieri in Est

Zlotul polonez a postat cea mai importanta scadere saptamanaladin ultimele trei luni, pe fondul temerilor ca situatia finantelorpublice se inrautateste, "ajutat" totodata de deficitul de contcurent neasteptat anuntat de Polonia, scrie Bloomberg. Zlotul s-adepreciat pana la un raport de schimb de 4,1952 zloti per euro, inscadere cu 1,2 %, cea mai slaba pozitie de dupa 19 august. Coroanaceha s-a apreciat saptamana trecuta cu 0,2%, pana la 25,437coroane/euro, in timp ce forintul ungar a pierdut 0,4%, pana la272,27 forinti/ euro. Leul s-a depreciat cu 0,3%, pana la 4,2552lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO