Aprecierea euro da peste cap redresarea Europei

Autor: Cristina Roşca 14.09.2009

Moneda euro, care da semne ca isi revine din cea mai dificila criza din scurta sa existenta, s-a apreciat la sfarsitul saptamanii trecute in raport cu dolarul pana la o valoare record pentru acest an, scrie Wall Street Journal.

Aceasta evolutie pozitiva nu este insa un motiv de bucurie pentru zona euro, care numara in prezent 16 membri.

Moneda unica europeana a urcat pana la un raport de schimb de 1,46 dolari pentru un euro la sfarsitul saptamanii trecute, iar analistii estimeaza ca in lunile viitoare cursul de schimb se va stabiliza in jurul a 1,5-1,55 dolari pentru un euro. Moneda unica, acum in varsta de zece ani, a castigat peste 16% din martie, moment in care actiunile companiilor listate la bursa au inceput sa creasca dupa ce atinsesera un nivel minim istoric.

Dezavantajele unui euro puternic

Aprecierea monedei euro ar putea avea efecte secundare - cel mai puternic aceasta crestere urmand sa se resimta la nivel de exporturi, care vor fi mai scumpe si astfel exportatorii europeni, dezavantajati. Evolutia pozitiva a monedei ar putea complica si mai mult dezbaterile privind posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa majoreze dobanda de politica monetara (1% acum) pentru a preveni inflatia.

Daca euro continua sa urce in raport cu principalele monede, ar putea pune in pericol revenirea din criza a economiei zonei euro, afectand atractivitatea exporturilor europene pentru cumparatorii internationali.

"Daca efectele crizei financiare si cresterea modesta a economiei europene ingreuneaza managementul monetar si fiscal, acest lucru se va repercuta asupra abilitatii euro de a deveni moneda pentru rezerve valutare pe termen lung", este de parere George Magnus, economist-sef in cadrul UBS din Londra.

Cea mai mare economie a blocului, Germania, are o economie al carei principal motor de crestere il reprezinta exporturile. In conditiile in care au aceeasi moneda, statele membre ale zonei euro nu au optiunea de a actiona in vederea deprecierii monedei nationale pentru a ajuta exporturile sau pentru ca datoriile masive sa devina mai usor de "suportat".

BCE, tinuta in sah de evolutia euro

O apreciere puternica a monedei euro ar putea lasa Banca Centrala Europeana in imposibilitatea de a actiona. Banca trebuie sa gaseasca o solutie de echilibru care sa impiedice inflatia sa explodeze, dar care sa favorizeze dezvoltarea economica. O moneda euro mai puternica ar ingreuna misiunea BCE de a majora dobanda de politica monetara, masura considerata necesara de unii specialisti, dar care ar putea conduce la o majorare a inflatiei. O crestere a ratei dobanzii de referinta si o moneda euro puternica ar putea impiedica revenirea celor mai slabe economii europene si exacerba diferentele dintre avantajele si dezavantajele pe care le are vechiul continent.

In ultima perioada, bancherii centrali din Statele Unite si Europa au promis sa nu se grabeasca in a majora ratele dobanzii pentru a se asigura ca eforturile lor vor avea efect asupra economiei mondiale, care va reusi sa iasa din criza. Evolutia pietelor financiare sugereaza ca investitorii se asteapta ca primele majorari ale ratelor dobanzii sa aiba loc vara viitoare.

Unii observatori sunt insa de parere ca o amanare atat de indelungata ar putea conduce la o majorare a inflatiei, care ar anula practic castigurile investitorilor si ar majora costurile de creditare pentru guverne.

Acest pericol ar putea indemna BCE sa actioneze mai repede decat omoloagele sale, potrivit specialistilor. La nivel mondial, unele banci au inceput deja sa majoreze dobanzile. Luna trecuta banca centrala a Israelului a devenit prima banca centrala care a ridicat stacheta ratei dobanzii de referinta de la 0,5% la 0,75%, in parte din cauza temerilor ca inflatia ar putea creste.

O inflatie mai ridicata ar avea un efect pozitiv asupra investitiilor denominate in euro, veniturile fiind astfel majorate.

Pericolul este ca o rata a dobanzii mai ridicata sa afecteze economiile in dezvolatre, astfel incat consumatorilor sa li se restranga mai mult accesul la credite si astfel sa fie nevoiti sa cheltuie mai putin.

Reducerea consumului se va resimti la nivelul intregii economii a statului si ulterior a blocului.

Deprecieri in Est

Zlotul polonez a postat cea mai importanta scadere saptamanala din ultimele trei luni, pe fondul temerilor ca situatia finantelor publice se inrautateste, "ajutat" totodata de deficitul de cont curent neasteptat anuntat de Polonia, scrie Bloomberg. Zlotul s-a depreciat pana la un raport de schimb de 4,1952 zloti per euro, in scadere cu 1,2 %, cea mai slaba pozitie de dupa 19 august. Coroana ceha s-a apreciat saptamana trecuta cu 0,2%, pana la 25,437 coroane/euro, in timp ce forintul ungar a pierdut 0,4%, pana la 272,27 forinti/ euro. Leul s-a depreciat cu 0,3%, pana la 4,2552 lei/euro.