Business Internaţional

Apetitul pentru achizitii al companiilor europene urca indicii bursieri la noi maxime

26.03.2007, 18:35 16

Numarul mare de anunturi facute saptamana trecuta cu privire la fuziuni si achizitii, printre care discutiile dintre ABN Amro si Barclays si posibila oferta a Porsche pentru Volkswagen, a determinat o crestere rapida a actiunilor europene.
Actiunile europene au inregistrat cea mai semnificativa crestere saptamanala din ultimii patru ani pe fondul speculatiilor privitoare la intensificarea activitatilor de preluare, cat si in contextul in care banca centrala americana a indicat ca nu mai este inclinata sa majoreze ratele dobanzii, scrie Bloomberg.
Actiunile bancii olandeze ABN Amro au avansat dupa ce acesta a anuntat ca poarta discutii de preluare cu Barclays, cat si pe fondul speculatiilor privitoare la posibilitatea depunerii unor oferte din partea altor investitori.
Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 si-a reluat cresterea dupa declinul de 2,3 procente inregistrat in saptamana anterioara.
Indicele a avansat cu 4,7% saptamana trecuta, pana la 375,98 de puncte, cea mai semnificativa crestere saptamanala din martie 2003 incoace. Indicele Stoxx 50 a avansat cu 5%, in timp ce indicele Euro Stoxx 50 a castigat 5,2 procente.
Pana acum, in acest an, valoarea totala a achizitiilor si fuziunilor incheiate in Europa a atins 337 de miliarde de dolari (252 mld. euro), conform datelor Bloomberg. In 2006 s-a inregistrat o valoare record a tranzactiilor de 1.400 de miliarde de dolari. Indicii de referinta ai tuturor celor 18 piete vest-europene au consemnat cresteri saptamana trecuta. Indicele DAX a avansat cu 4,9%, indicele francez CAC 40 a castigat 4,7%, in timp ce indicele britanic FTSE a inregistrat o crestere de 3,4%.
DaimlerChrysler a inregistrat cea mai mare crestere din randul producatorilor auto pe fondul speculatiilor privitoare la o posibila vanzare a diviziei neprofitabile a companiei, Chrysler.
Actiunile Valeo au consemnat o crestere de 15%, cea mai semnificativa din categoria producatorilor auto, care a inregistrat saptamana trecuta cele mai solide performante din randul celor 18 categorii din cadrul indicelui Stoxx 600. Al treilea mare producator de componente auto din Europa a declarat ca va analiza o propunere de preluare venita din partea unui fond de investitii.
Actiunile Volkswagen au avansat cu 13 procente in urma publicarii unui articol conform caruia membrii familiei Porsche au achizitionat o treime din actiunile preferentiale ale companiei.
Actiunile Fiat au inregistrat o crestere de 7 procente. Cel mai mare producator de automobile al Italiei a anuntat ca va rascumpara actiuni in valoare de 1,4 miliarde de euro.
"Producatorii auto au impins pietele de actiuni in sus in ultimele luni si continua sa faca acelasi lucru gratie speculatiilor privitoare la fuziuni si castigurilor interesante care vin dupa o faza de restructurare", remarca Massimiliano Storti, din cadrul MC Gestioni din Milano.
Fortis si Dexia au consemnat cele mai mari cresteri din randul bancilor si furnizorilor de servicii financiare, dupa ce actiunile acestora inregistrasera cele mai dramatice scaderi in saptamana anterioara.
Banca centrala americana a mentinut ratele dobanzii neschimbate, la nivelul de 5,25%, in sedinta din 21 martie, abandonand in mod neasteptat inclinatia catre majorari consecutive ale costurilor legate de contractarea de imprumuturi.
Raporturile ce urmeaza a fi publicate in aceasta saptamana cu privire la piata imobiliara americana, consum si comenzile de bunuri de folosinta indelungata ar putea oferi investitorilor indicii cu privire la situatia economica a celui mai mare partener comercial al Europei.
Datele economice pentru Europa ce urmeaza a fi publicate in aceasta saptamana includ rata somajului in cele 13 tari care au adoptat moneda euro si increderea consumatorilor din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels