Business Internaţional

Anul începe prost pentru Grecia şi Italia. Criza financiară ar putea fi dublată de una a petrolului

Anul începe prost pentru Grecia şi Italia. Criza financiară ar putea fi dublată de una a petrolului

Autor: Alexandru Matei

08.01.2012, 12:39 492

Impunerea unui embargo asupra petrolului iranian din partea Uniunii Europene se va face cel mai probabil treptat pentru a proteja ţările europene care importă în cantităţi mari petrol din ţara arabă, conform unui oficial european familiarizat cu discuţiile citat de Bloomberg.

Ţările cu cea mai mare dependenţă de petrolul iranian sun Italia, Grecia şi Spania, adică exact ţările aflate acum în centrul crizei datoriilor suverane din zona euro.

Miniştrii de externe europeni vor fi cel mai probabil de acord cu blocarea importurilor de petrol iranian la întâlnirea de la Bruxelles din 30 ianuarie, iar grupuri de lucru negociază modul în care embargoul va fi impus, conform oficialului.

Reprezentanţii ţărilor cu cea mai mare dependenţă de petrolul iranian au ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care contractele actuale va trebui tratate din momentul impunerii embargoului. Introducerea treptată a sancţiunilor este varianta preferată pentru că astfel cel mai mult de suferit va avea Iranul, nu şi ţările europene.

Franţa, Germania şi Marea Britanie susţin puternic introducerea embargoului pentru a spori presiunea asupra Iranului în ceea ce priveşte încheierea programului său nuclear, ideea fiind susţinută în principiu de toate cele 27 de ţări membre ale UE.

13% din petrolul importat de Italia provine din Iran, comparativ cu Franţa, unde ponderea este de numai 3%. În prima jumătate a anului trecut 14% din petrolul importat de Grecia a provenit din Iran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO